Головна » 2023 » Січень » 28 » Перед від'їздом за кордон китайські студенти мають присягнутися у вірності компартії

Перед від'їздом за кордон китайські студенти мають присягнутися у вірності компартії

Китайських студентів зобов'язали присягнутися на вірність Комуністичній партії Китаю (КПК) перед в'їздом до Швеції за програмою, що фінансується китайським режимом, повідомили шведські ЗМІ.

Шведська газета Dagens Nyheter (DN) повідомила 12 січня, що китайські аспіранти, прийняті до Швеції через Китайську раду зі стипендій (CSC), зобов'язані підписати секретні угоди.

Згідно з цими угодами, одержувачі стипендій мають присягнутися у вірності КПК і «служити інтересам режиму», а також ніколи не брати участі в «діяльності», що суперечить волі китайської влади.

Порушення угоди призведе до того, що члени сім'ї в Китаї опиняться у фінансовому боргу перед державою, повідомляє DN.

Шведський міністр Матс Перссон різко відреагував на повідомлення DN про секретну угоду Китаю зі студентами-дослідниками.

"Я ставлюся до цього дуже серйозно, і ми готові вжити додаткових заходів", — сказав Перссон. Він додав, що перед Різдвом, серед іншого, уряд доручив шведським університетам вжити заходів для запобігання шпигунству, повідомляє DN.

Королівський технологічний інститут (KTH), Лундський університет і Уппсальський університет входять до переліку шведських університетів, які прийняли китайських студентів із CSC.

Давид Гіссельссон Норд, заступник декана з інтернаціоналізації медичного факультету Лундського університету, сказав: «Що мене справді занепокоїло, то це те, що існує також формулювання про те, що поручитель студента, який зазвичай є близьким родичем, не може залишати країну на тривалий період, поки студент перебуває за кордоном».

"Саме так працюють диктатури, коли сім'я стає заручником у рідній країні. Це неприємно", — сказав Норд в інтерв'ю DN.

З цієї причини деякі шведські університети вирішили повністю припинити співпрацю з CSC.

CSC, створений 1996 року при Міністерстві освіти КНР, займається просуванням програм міжнародного обміну з багатьма університетами світу, зокрема в США, Німеччині, Великій Британії, Японії та росії.

Щорічно CSC спонсорує десятки тисяч китайських дослідників і студентів, які вирушають за кордон для проходження академічної підготовки.


За матеріалами: Новини сьогодні
28-01-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1262

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]