Головна » 2016 » Квітень » 15 » Підписали Меморандум на Закарпатті

Підписали Меморандум на Закарпатті

На Закарпатті підписано Меморандум про співпрацю з Міжнародним трейд- клубом.

Сьогодні 14 квітня у сесійному залі Закарпатської облради відбулося засідання Міжнародного трейд-клубу. У його роботі взяли участь більше 20 дипломатичних і торговельно-економічних іноземних представництв, зокрема Австралії, Аргентини, Австрії, Азербайджану, Бельгії, Німеччини, Ізраїлю, Китаю, Литви, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, Щвейцарії.

Ціль приїзду в наш край – розширення міжнародних торговельно-економічних зв’язків, ознайомлення з економічним, експортно-імпортним та інвестиційним потенціалом Закарпаття, а також із роботою найбільших підприємств області.

Очолила делегацію віце-президент трейд-клубу, перший секретар Посольства Республіки Польща в Україні Гавін Малгожата.

Поважних гостей вітали голова ОДА Геннадій Москаль і в.п. голови облради Йосип Борто. Геннадій Геннадійович наголосив на привабливості Закарпаття та його зручному, вигідному географічному розташуванні, а також на тому, що влада краю всіляко підтримуватиме творчі ініціативи цієї поважної організації, які сприятимуть розбудові краю.

Йосип Йосипович акцентував увагу на тих зусиллях, які органи місцевої влади, місцевого самоврядування здійснюють у напрямку розвитку всебічного транскордонного співробітництва, експортного потенціалу та підвищення інвестиційного іміджу краю.
«Розвиток транскордонного та міжнародного економічного, культурного, гуманітарного співробітництва для нашої області, що знаходиться в самому центрі Європи, на кордоні України з чотирма європейськими країнами, є одним із пріоритетів діяльності обласної ради, – підкреслив промовець і додав: – Закарпатська область і, зокрема, обласна рада, були засновниками одного з перших на території України єврорегіонів – міжрегіональної асоціації «Карпатський Єврорегіон», яка відіграла величезну роль на зламі епох у створенні надійного фундаменту для співпраці, економічного, соціального, культурного розвитку 19 прикордонних регіонів Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини та України в новому, XXI столітті, позитивно сприяла переоцінці багатьох моральних, духовних цінностей, взаємин між людьми, які склалися за післявоєнні десятиліття в умовах тоталітаризму. Завдяки діяльності «Карпатського Єврорегіону» вдалося здійснити цілий комплекс проектів міжнародної технічної допомоги в сферах економіки, екології,
культури і освіти, розвитку прикордонної інфраструктури. Свідченням того є успішна діяльність на території області багатьох підприємств всесвітньо відомих фірм».

Сьогодні перед жителями західної частини Карпатського регіону, що включає в себе басейн р. Тиса, стоять нові загрози і завдання в результаті сучасних кліматичних змін. Тому вже найближчим часом (12 травня) передбачається підписання договору про співпрацю органів місцевого самоврядування в басейні річки Тиса 12 регіонів 5 країн. Вона передбачає активні дії органів самоврядування в різних областях, в тому числі сприяння економічному розвитку регіону, заохочення інвестицій і створення привабливого бізнес середовища.

Крім того, нині Закарпатська область має тісну двосторонню співпрацю з 14 регіонами країн Європи. І процес розширення такої співпраці триває. Незабаром очікується підписання договорів про співпрацю з новими регіонами Угорщини і Чехії.
Для нас це дуже важливо. Адже тільки спільно з Краєм Височина Чеської Республіки за вісім років співпраці в Закарпатській області реалізовано понад 80 проектів з енергозбереження та реконструкції об’єктів соціально-культурних установ області загальною вартістю понад 55 млн. грн. Тільки в минулому році капітальний і поточний ремонт, заміна вікон за фінансової допомоги Краю Височина здійснено в 19 соціальних закладах нашої області загальною вартістю понад 15 мільйонів гривень. У нинішньому році спільно з Краєм Височина буде реалізовано 15 аналогічних проектів, на що в Закарпатському обласному бюджеті передбачено майже 5млн. гривень, а Край Височіна вже сьогодні направив благодійному фонду «ВіЗа» перший транш в розмірі 3 млн. чеських крон.

Активно ведеться робота з формуванню позитивного міжнародного інвестиційного іміджу та залучення іноземних інвестицій в Закарпатську область. Проведено ряд міжнародних економічних форумів. У минулому році інвестиційні, експортно-імпортні можливості нашої області широко презентовано в регіонах Словаччини та Чехії.

Днями відбудеться презентація в Брюсселі створеного спільно з Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини європейського об’єднання територіального співробітництва «Тиса».

«Я впевнений, що нинішнє засідання трейд-клубу також послужить розвитку нашої співпраці з регіонами країн не тільки Європи, а й інших континентів, що представлені тут поважними дипломатичними і торговими працівниками», – зазначив Йосип Йосипович та
на завершення побажав усім успішної роботи і переконання, що в наш квітучий у ці дні край варто приїжджати і вкладати інвестиції.

Виступаючи Гавін Малгожата, подякувала керівництву краю за надану можливість відвідати Закарпаття, яке назвала дуже гарним регіоном України, та презентувала трейд-клуб, створений у 1992 році. Сьогодні він об’єднує керівників і працівників торгово-економічних відділів більше 50 посольств іноземних держав і міжнародних організацій, акредитованих в Україні. Члени трейд-клубу регулярно відвідують регіони України, де проводять зустрічі з керівництвом і представниками ділових кіл, знайомляться з роботою підприємств усіх форм власності та налагоджують ділові контакти.

Далі відбулася церемонія підписання Меморандуму про співпрацю між Закарпаттям і Міжнародним трейд-клубом.

У рамках форуму відбудуться також двохсторонні зустрічі у Закарпатській промислово-торговій палаті, відвідини успішних підприємств, зокрема «Елктродвигуна» та Ужгородського коньячного заводу, ознайомлення із діяльністю та перспективами самоврядної території с. Яноші Берегівського району, комплексу «Термальні води «Косино», а також компанії Фрут Мастер Груп та СП «Айсберг» ЛТД.
Прес-служба Закарпатської облради


За матеріалами: Новини сьогодні
15-04-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1864

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]