Головна » 2016 » Червень » 29 » Після інциденту із Су-24 Путін і Ердоган вперше поговорили по телефону

Після інциденту із Су-24 Путін і Ердоган вперше поговорили по телефону

Сьогодні, 29 червня, відбулася телефонна розмова президента Росії Володимира Путіна з лідером Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом - перше спілкування керівників двох країн більш ніж за сім місяців повної відсутності двосторонніх контактів після інциденту з Су-24, передає NEWSru.com.

Представник Кремля Дмитро Пєсков пообіцяв, що прес-служба Кремля повідомить про зміст розмови пізніше і не став відповідати на запитання, чи збираються лідери обговорити компенсації за збитий бомбардувальник і скасування економічних санкцій, запроваджених Москвою, передає "Интерфакс".

"Тут я все-таки запрошую вас орієнтуватися виключно на результати спілкування глав держав", - заявив він журналістам, кажучи про компенсації. Пєсков зазначив, що на цю тему з Туреччини "було багато заяв".

На офіційному сайті президента Туреччини повідомлення про зміст переговорів з'явилося швидше, ніж на сайті Кремля. У прес-службі Ердогана зазначили, що глави держав "підкреслили важливість нормалізації двосторонніх відносин" і заявили про необхідність вжити спільних кроків до активізації політичного, економічного і гуманітарного співробітництва.

Лідери також наголосили на своїй прихильність боротьбі з тероризмом. Путін ще раз засудив теракти в Стамбулі і передав турецькому народу в особі його президента свої співчуття.

Як пише газета Hurriyet Daily News, розмова тривала близько 45 хвилин і була "дуже позитивною". Джерела Reuters в оточенні Ердогана також відзначили "продуктивний" характер розмови.

28 червня прем'єр-міністр країни Біналі Їлдирим заявив, що Туреччина не збирається платити компенсацію за бомбардувальник, однак не виключає "надання допомоги" рідним загиблого пілота. Коментуючи ці слова, Пєсков заявив, що "чув іншу заяву прем'єр-міністра".

Не стало яснішим і питання про статус заяви Ердогана, яке було інтерпретовано прес-службою Кремля як вибачення перед російським лідером за збитий літак.

На наступний день представник турецького президента Ібрагім Калин уточнив, що Ердоган не вибачався перед Кремлем, а лише висловив жаль з приводу інциденту. ЗМІ зазначали також, що турецький лідер звертався до родичів загиблого пілота Олега Пєшкова, а не до російської влади.

Про те, що Ердоган може провести телефонну розмову з Путіним, напередодні написав у Twitter турецький прем'єр-міністр Біна Їлдирим. "Ця криза не подобається турецькому і російському народам", - додав він.

Телефонна розмова двох лідерів мала відбутися 28 червня, однак увечері в цей день в Стамбулі стався теракт, що забрав понад 40 життів.

ВПС Туреччини збили російський бомбардувальник Су-24 24 листопада 2015 року. В Анкарі стверджують, що літак порушив турецький повітряний простір. У Міноборони РФ наполягають, що Су-24 залишався в небі над Сирією. Екіпаж встиг катапультуватися, проте Олег Пєшков був убитий вогнем з землі, коли спускався на парашуті. Другий льотчик - Костянтин Мурахтін - був врятований і доставлений на російську базу "Хмеймім".

Російські туристи повернуться до Туреччини

Пізніше на сайті Кремля розкрили подробиці розмови.

Путін зазначив, що "отримане від президента Туреччини "послання створило передумови для того, щоб привернути кризову сторінку в двосторонніх відносинах і почати процес відновлення спільної роботи з міжнародної та регіональної проблематики, а також щодо розвитку всього комплексу російсько-турецьких відносин. У цьому контексті висловлено сподівання, що почалося судове розслідування щодо громадянина Туреччини, обвинуваченого в загибелі російського пілота, носитиме об'єктивний характер.

"Російський лідер заявив, що доручить Уряду вступити в переговори з відповідними турецькими відомствами, з тим щоб відновити взаємовигідне двостороннє співробітництво в торгово-економічній та інших сферах. Зазначено також, що мається на увазі зняти обмежувальні заходи щодо відвідування Туреччини російськими туристами. При цьому бажано, щоб турецький уряд вжив додаткових заходів, спрямованих на забезпечення безпеки російських громадян на території Туреччини. Домовлено, що міністри закордонних справ двох країн зустрінуться 1 липня цього року в Сочі в ході засідання РМЗС Організації Чорноморського економічного співробітництва. На цій зустрічі будуть обговорені як ситуація в регіоні з акцентом на сирійське врегулювання, так і актуальні питання подальшого розвитку російсько-турецьких зв'язків", – говориться в повідомленні.

Також повідомляється, що президенти Росії і Туреччини домовилися опрацювати можливість проведення в найближчій перспективі особистої зустрічі.

"В цілому розмова носила діловий, конструктивний характер і була орієнтована на відновлення традиційно дружнього характеру багатопланового двостороннього співробітництва", – йдеться в повідомленні.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
29-06-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1935

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]