Головна » 2023 » Травень » 5 » Після втручання США Казахстан закрив канали для контрабанди товарів у росію

Після втручання США Казахстан закрив канали для контрабанди товарів у росію

Казахстан, найбільший торговий партнер москви на пострадянському просторі, закрив кордони для паралельного імпорту в росію. Про це повідомив голова асоціації "Грузавтотранс" Владімір Матягін.

"Казастан створює труднощі на кордоні для такої продукції, постачальникам фактично закрили кордон", – сказав Матягін.

Рішення було ухвалено після того, як на початку травня в Астані побувала делегація американських чиновників на чолі із помічником заступника міністра фінансів США Елізабет Розенберг. Вони провели зустрічі як з представниками уряду, так і з топ-менеджерами приватних компаній, у ході яких попередили про вторинні санкції, тобто заходи за порушення санкційного режиму.

"Зростає ризик як щодо Казахстану, так і щодо компаній і банків", – сказала Розенберг за підсумками візиту, додавши, що наслідки "можуть виникнути у зв'язку з допомогою рф в ухиленні від санкцій та заходів експортного контролю".

Тепер російські вантажоперевізники з товарами паралельного імпорту почали об'їжджати Казахстан, повідомив Матягін. За його словами, зараз постачання йдуть через Китай, Іран, Грузію, Азербайджан, Вірменію.

За підсумками 2022 року Казахстан на 25% наростив постачання товарів до росії і став одним із великих "хабів" для паралельного імпорту (контрабанди), загальний обсяг якого уряд рф оцінив у $20 млрд.

Наприклад, експорт пральних машин у рф становив майже 100 тисяч штук за рік, хоча в 2021-му був відсутній зовсім. Постачання сучасних напівпровідників із Казахстану підскочили більш ніж у 300 разів – до $3,7 млн у грошовому вираженні.


За матеріалами: Новини сьогодні
05-05-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1312

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]