Головна » 2019 » Червень » 21 » План кліматичної нейтральності ЄС Польща і ще три країни заблокували до 2050 року

План кліматичної нейтральності ЄС Польща і ще три країни заблокували до 2050 року

На саміті ЄС Польща, Чехія, Угорщина та Естонія заблокували ухвалення положень про намір досягти кліматичної нейтральності у ЄС до 2050 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

Раніше дев'ять із 28 країн-членів блоку закликали встановити цільовий термін досягнення нульового балансу викидів парникових газів у атмосферу на 2050 рік, що потребувало б від промисловості різкішого скорочення викидів до 2030 року, ніж за Паризькою кліматичною угодою 2015 року.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща належить до держав, які хочуть мати конкретні компенсаційні пакети і знати, яке фінансування отримають на модернізацію різних секторів своєї економіки:

"Практично, це означає, що ми не погодилися на додаткові, ще більш амбітні цілі в сфері клімату. Отже, ми забезпечили інтереси польських підприємців, польських громадян, які несли б ризик додаткових податків і витрат. Ми не могли на це пристати. Нам потрібний ретельний аналіз і конкретні пропозиції на столі – що, які компенсаційні механізми, які додаткові засоби можуть бути призначені для Польщі, польських громадян та підприємців".

За його словами, дехто надто швидко забуває, яких великих зусиль доклала польська сторона в контексті кіотського протоколу.

Моравецький додав, що енергетична трансформація, пов’язана зі зміною клімату та встановленням нових цілей, має бути справедливою та відповідальною. У висновках із саміту наведено кліматичні висновки з Парижа, які відстоювала Польща. Зате, в примітках сказано про готовність більшості країн зобов’язатися до вугільної нейтральності до 2050 року, тобто щоб економіка ЄС стала нейтральною в контексті викидів вуглекислого газу – щоб поглинала стільки ж, скільки викидів робить.

Як відомо, ірландська авіакомпанія Ryanair приєдналася до 9 вугільних теплоелектростанцій у списку топ-10 забруднювачів повітря в ЄС.

На будівлі припадає понад третина викидів CO2 у ЄС.


За матеріалами: Новини сьогодні
21-06-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1501

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]