Головна » 2021 » Вересень » 18 » Появу Місяця схожого на кістку астероїда пояснили астрономи

Появу Місяця схожого на кістку астероїда пояснили астрономи

місяць кістка астероїд

Нові спостереження за незвичайним астероїдом Клеопатра, показали, що він ледь утримується цілим, а його супутники могли утворитися з речовини, що зірвалася з його поверхні.

Клеопатра – один з великих астероїдів головного поясу, розташованого між орбітами Марса і Юпітера. Він добре відомий завдяки своїй незвичайній формі, схожій на кістку довжиною трохи понад 200 кілометрів. Довгий час навіть вважалося, що Клеопатра — подвійний астероїд. Однак пізніше спостереження показали, що дві його частини з’єднані вузькою перемичкою. До того ж у нього є пара власних супутників, названих на честь нащадків єгипетської цариці, — Алексгеліос і Клеоселена.

Цій незвичайній системі присвячені дві статті, які команда французько-американського астрофізика Франка Марки (Franck Marchis) опублікувала в журналі Astronomy & Astrophysics. У них вчені повідомляють про нові, найчіткіші в історії знімки астероїда, що дозволили скласти його детальну тривимірну модель, а також про походження його супутників.

Для цих спостережень Марка та його співавтори скористалися телескопом Європейської південної обсерваторії (ESO) VLT з системою адаптивної оптики SPHERE. Нові зображення дозволили уточнити розміри та масу астероїда. Довжина Клеопатри виявилася більше колишніх оцінок (270 кілометрів), а ось маса — на третину менше, ніж вважалося досі (3*1015 тонн). Крім того, вчені розглянули орбіти обертових біля астероїда супутників, які в реальності теж виявилися далекі від розрахункових.

Робота показала, що щільність Клеопатри не така велика (3,38 г/см3), а оскільки астероїд належить до класу М і складається з металів, він, мабуть, відрізняється високою пористістю. Вважається, що подібні об’єкти утворюються із залишків розплавленого матеріалу, який викидається при зіткненні небесних тіл, і залишаються не дуже стабільні.

Для Клеопатри ситуація особливо небезпечна, адже вона виділяється з пристойною швидкістю обертання, роблячи повний оборот навколо своєї осі менш ніж за п’ять з половиною годин. Ще трохи швидше, і “кістка” розвалилася б. Але вже порівняно слабких впливів досить, щоб відцентрова сила зробила свою справу і від астероїда відривалися фрагменти. Вчені припускають, що саме так з’явилися Місяця Алексгеліос і Клеоселена.


За матеріалами: Новини сьогодні
18-09-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1445

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]