Головна » 2012 » Жовтень » 1 » Понад 50 журналістів в Ужгороді вийшли на протест проти закону "про наклеп"

Понад 50 журналістів в Ужгороді вийшли на протест проти закону "про наклеп"

Сьогодні в Ужгороді перед будівлею Закарпатської ОДА зібралися журналісти провідних регіональних мас-медіа, протестуючи проти  проекту закону №11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального Кодексів України  (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)». Небайдужих до дотримання свободи слова в Україні зібралось чимало.

Близько 50 журналісти, до яких «за компанію» приєднались представники деяких політичних партій прийшли з білими аркушами - які символізували вигляд порожніх газетних шпальт у разі прийняття закону про «наклеп» (неможливість вільно висловлюватися). Після виступів організаторів акції та окремих журналістів, до учасників вийшов начальник управління внутрішньої політики Закарпатської ОДА, який зазначив, що закарпатські ЗМІ ніхто не обмежує у висловлюванні власної думки і не перешкоджає діяльності.

Учасники мітингу зібрали понад 40 підписів проти закону, які направлять президенту та депутатам ВР.

Мітинг пройшов без будь-яких перешкод, міліція мирно сиділа собі у скверику поруч

Нагадаємо, що 18 вересня Верховна Рада підтримала у першому читанні "наклепний" закон регіонала Віталія Журавського. Якщо закон підтримають у другому читанні та його підпише президент - ув’язнення в першу чергу загрожуватиме журналістам, адже документ декларує штраф від 8,5 до 25 тисяч гривень штрафу чи виправні роботи строком від 2 до 5 років за публічний наклеп.

Фактично, будь-хто, поширюючи критичну інформацію, може опинитися під загрозою кримінального переслідування. Це загроза не лише журналістам, блогерам та активістам, а й простим користувачам соціальних мереж і форумів, які всього лише коментують новини.

 За умови недовіри до діяльності суду в Україні, ознак його залежності, такі норми в кримінальному кодексі можуть стати основою для кримінального переслідування будь-кого з критиків влади та відкрити дорогу до політичних репресій незалежних політиків, журналістів та активістів.

Якщо такий законопроект з’являється в процесі виборчої кампанії – це означає бажання обмежити критичні заяви, а отже й політичний плюралізм, що не відповідає міжнародним стандартам ведення виборчих кампаній.

Ініціатори акції наголошують:

 У цій ситуації ми закликаємо колег журналістів всіляко висвітлювати цю тему, аби дати розуміння наслідків ухвалення закону в цілому. У разі відсутності реакції ініціаторів законопроекту – вдатися в майбутньому до ігнорування висвітлення діяльності людей, які прагнуть знищити свободу слова в країні та залякати всіх, хто поширює інформацію.

 Ми також закликаємо керівників фракцій зважити на те, що цей документ не відповідає рекомендаціям низки міжнародних організацій, членом яких є Україна, зокрема, Ради Європи, яка закликає навпаки максимально декриміналізувати законодавство з дифамації.

 Ухвалення законопроекту стане серйозним регресом у розвитку України та переконливо засвідчить відхід від міжнародних і демократичних стандартів.



За матеріалами: Новини сьогодні
01-10-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11540

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]