Головна » 2016 » Червень » 1 » Потерпають від жахливої епідемії сусіди Закарпаття

Потерпають від жахливої епідемії сусіди Закарпаття

  Надзвичайна подія: поряд з Ужгородом – у словацькому містечку Кошице – зафіксований спалах кліщового менінгоенцефаліту!

Про це сьогодні повідомив Михайло Качур у своїй сторінці на Фейсбук. Найбільша біда в тім, що від Кошице до Ужгорода – менше сотні кілометрів, а кліщів переносять птахи й тварини, а отже, епідемія легко може поширитися і на Закарпаття!

Михайло Качур: “Не дуже приємна новина від сусідів, але факт: лікарі в Кошицях зафіксували локальну епідемію кліщевого менінгоенцефаліту. Словацькі ЗМІ пишуть що інфекція поширюється через неякісний овечий сир, від уражених кліщами овець”.

Про епідемію повідомляє словацька преса.  Як повідомляє zakarpattya.net в Кошице в лікарні прийняли пацієнтів, які були інфіковані при вживанні овечого сиру. Наразі інфіковані 9 осіб. Відомо, що всі вживали сир з одного місця. Словацькі лікарі застерігають, що кліщовий енцефаліт підступний тим, що спершу має всі симптоми грипу – високу температуру, слабкість тощо.

Для довідки.  Кліщови́й енцефалі́т — це природно-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи (ЦНС), яке може привести до інвалідності, а в окремих випадках — аж до смерті.

Природними резервуарами і переносниками вірусу кліщового енцефаліту є кліщі, дуже рідко – блохи, ґедзі. Додатковими джерелами інфекції можуть бути близько 130 видів диких ссавців, частіше кроти, білки, їжаки, кабани, зайці, а також деякі види птахів. Зараження людей відбувається через тих самих кліщів.

У ряді випадків виявляють аліментарний шлях зараження внаслідок вживання сирого козячого або коров’ячого молока.

Інкубаційний період триває 7-14 діб, іноді він скорочується до 2-3 діб або збільшується до 2 міс. Клінічна картина гострого періоду складається з трьох основних синдромів: загального інфекційного, менінгеального і вогнищевих уражень нервової системи різної локалізації. Продромальні явища спостерігаються рідко.

Хвороба починається гостро, з ознобу, сильного болю голови, підвищення температури тіла до 38-39 °С, інтенсивного потовиділення, нудоти, блювання.

Рано з’являються помірний м’язовий біль у ділянці шиї, плечового поясу, попереку, кінцівках. Часто виникають фібрилярні та фасцикулярні посмикування, відчуття затерпання і повзання мурашок у кінцівках. Хворий загальмований, апатичний, відчуває страх і неспокій. Обличчя, кон’юнктиви і шия гіперемічні, ін’єкція судин склер.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
01-06-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1769

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]