Головна » 2019 » Жовтень » 29 » Презентували в сучасних образах історичне вбрання жінок Закарпаття

Презентували в сучасних образах історичне вбрання жінок Закарпаття

Історичне вбрання жінок Закарпаття презентували в сучасних образах

Спецпроект у вигляді мультимедійної історії презентував онлайн-журнал Varosh, який створив його у співпраці з Закарпатським музеєм народної архітектури та побуту.

«Ця мультимедійна історія – не просто про історичне вбрання, а в першу чергу, про той код та сакральний зміст, які в це вбрання закладені. Зазвичай, підсвідомо, як результат колективної історичної пам’яті. У випадку із Закарпаттям – це коди унікальності та самобутності, але водночас коди діалогу культур та історій різних етносів», – пояснює авторка проекту та шеф-редактор Varosh Росана Тужанська.

Під кожну історичну територію Закарпаття Varosh знайшов героїню (не професійну модель) з корінням саме з тієї місцевості, щоб через сучасні образи зануритися в минуле.

«Щоб зробити цей матеріал і зробити його правильно, ми не тільки ретельно підбирали тему, експертів, героїнь та команду. Ми заглибилися в історію української вишиванки та закарпатської вишивки на історичному вбранні місцевих народів, уважно перечитали міжнародний кодекс етики музейної справи та вивчили дискусію українських музейників про дилему між збереженням і просвітництвом, – пояснює Росана Тужанська.

– Окремо ми б хотіли наголосити, що зовсім не агітуємо носити автентичне історичне вбрання. Більше того, закликаємо всіх його берегти та через нього досліджувати своє коріння. З цієї метою в нашому матеріалі є схеми вишивок та їхнє наукове пояснення, яке може стати дороговказом для історичних пошуків та створення реплік історичного вбрання».


За матеріалами: Новини сьогодні
29-10-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1420

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]