Головна » 2014 » Вересень » 12 » Президент розповів, що значить "особливий режим" для Донбасу

Президент розповів, що значить "особливий режим" для Донбасу

Особливий тимчасовий режим функціонування місцевого самоврядування на Донбасі не нестиме загрози територіальній цілісності чи суверенітету України. Про це заявив президент Петро Порошенко сьогодні, 11 вересня, на щорічній зустрічі на Ялтинському економічному форумі, повідомляє його прес-служба.

"Усі, хто стурбовані змістом спеціального закону про тимчасовий режим для деяких районів Луганської та Донецької областей, ви там не знайдете жодної небезпеки для територіальної цілісності чи суверенітету України", - запевнив президент.

Він пояснив, що "передача влади від центральних органів до місцевих муніципалітетів, до громад буде не більшою, ніж у польських гмінах".

"Я пропоную конституційні зміни, коли люди на місцях можуть впливати на ситуацію, вирішувати, яку на місцевій території мову використовувати, які події відзначати, як витрачати гроші з місцевого бюджету, адже більшість цих грошей залишиться в муніципальних бюджетах", - пояснив Порошенко.

У той же час, за словами президента, будуть питання, які залишаться виключно в руках центральних органів влади.

"Головні питання держави: міжнародна політика, безпека, армія, стратегічні пункти розвитку - будуть у руках центральних органів влади", - заявив він.

"Ще одне важливе питання – дострокові місцеві вибори. Адже так ми зможемо розв'язати кризу. Потрібно створити людей, з якими ми зможемо розмовляти. І ці люди мають представляти донеччан і луганчан", - додав Порошенко.

Нагадаємо, 10 вересня Порошенко заявив, що готовий надати окремим районам Донбасу особливий статус.

8 вересня радник президента України Юрій Луценко заявив, що окуповані терористами території можуть отримати статус спеціальної зони, до того ж їх необхідно ізолювати спеціальними інженерними спорудами.

Довідка

5 вересня в Мінську тристороння контактна група підписала протокол про припинення вогню на сході України. Президент України віддав наказ про припинення вогню на Донбасі з 18.00. Сили АТО виконали цей наказ.

Документ в ніч на 7 вересня був оприлюднений на сайті ОБСЄ. У протоколі з 12 пунктів йдеться про те, що сторони негайно мають припинити вогонь в двосторонньому порядку та забезпечити моніторинг і верифікацію з боку ОБСЄ режиму незастосування зброї. Також сторони зобов'язалися "вивести незаконні збройні формування, а також бойовиків і найманців з території України" та невідкладно звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

Сили АТО дотримуються режиму припинення вогню. А про те, що російсько-терористичні війська порушують умови "перемир'я" вже повідомляли в РНБО, українській Держприкордонслужбі та ОБСЄ.

6 і 7 вересня окупанти обстрілювали Маріуполь.

За даними РНБО на 9 вересня, за час перемир'я загинули 5 українських військових, 33 отримали поранення.


За матеріалами: Новини сьогодні
12-09-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11094

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]