Головна » 2013 » Вересень » 19 » Прикордонники Закарпаття оголосили перерву у "війні" проти автомобілів з іноземними номерами

Прикордонники Закарпаття оголосили перерву у "війні" проти автомобілів з іноземними номерами

Закарпатським власникам автівок з іноземними номерами почали перекривати кисень, в цьому принаймні переконані самі водії. Поштовхом до таких висновків стало розпорядження прикордонної служби щодо встановлення бетонної плити в пункті пропуску «Ужгород» на місці, де раніше мали змогу розвертатися водії автівок із іноземною реєстрацією, робивши таким чином перетин кордону.

Нагадаємо, власники автівок з іноземними номерами раз на 5 днів зобов’язані перетинати кордон. В іншому разі — штраф, який може сягати і понад 8 тис. грн. В Ужгороді та й у цілому по області таких автівок чимало, адже купити транспортний засіб, до прикладу, у Словаччині і не розмитнювати його набагато дешевше, ніж придбати авто в Україні. Єдина незручність — вимога у 5-денний термін перетинати український кордон. Раніше цей термін був дещо лояльніший — спочатку треба було перетинати кордон раз на півроку, потім раз на місяць, потім раз на 10 днів, а сьогодні раз на 5 днів. Таким чином, кількість не розмитнених іномарок локалізувалася виключно на прикордонній території, а не по всій Україні.

БЕТОННА ПЛИТА ЛІКВІДУВАЛА «ПЕРЕТИНАННЯ»

Встановлення близько двох тижнів тому плити на «малому» колі на ПП «Ужгород» обурило водіїв, адже таким чином власників автівок з іноземними номерами змушують перетинати кордон зі Словаччиною. А чимала кількість таких водіїв навіть не мають Шенгенських віз. Оскільки в законі не вказано, що такий перетин заборонений, закарпатські водії апелюють тезою «все, що не заборонено — дозволено».

Прес-конференція, яку ініціював один із закарпатських журналістів і власник автівки з іноземними номерами, повинна була дещо прояснити ситуацію. Однак так і не дочекалися журналісти представників прикордонної служби (не взяли участь через роботу київської перевірки), до яких і мали чимало запитань скривджені водії. Павло Білецький, власник автівки з іноземними номерами, висловив обурення щодо встановлення плит тишком-нишком. За словами Павла, жодного оголошення та роз’яснення про такі «нововведення» не було.

Натомість начальник відділу організації митного контролю Чопської митниці Міндоходів Зігмунд Гадар із приводу встановлення бетонної перегородки зазначив: «Бетонні огорожі були встановлені на вимогу Чопського прикордонного загону, зокрема начальника відділу Чопської прикордонної служби міста Ужгорода. На цьому місці завжди стояли металеві турнікети, вони передбачені генпланом пункту пропуску, але невідомими особами вони частково були розібрані й не забезпечували можливість дотримання режиму пункту пропуску як із боку посадових осіб, так і громадянами». За словами пана Зігмунда, основна мета встановлення таких бар’єрів — визначення напрямку руху.

ВСТАНОВЛЕННЯ БАР’ЄРА ПОРУШУЄ ПРАВО ГРОМАДЯН НА ВІЛЬНИЙ В’ЇЗД В УКРАЇНУ

Аналізуючи правову складову та подібні інструкції прикордонників, юрист і правозахисник Олександр Пересоляк зазначив: «Незважаючи на інструкцію, яку мають прикордонники, є закон, який має вищу юридичну силу, тому ця інструкція не може суперечити закону і тлумачення митниці обмежувати її не може». А законодавством, за словами юриста, на сьогодні врегульовано порядок в’їзду на територію України, який не може бути певним чином обмежений. «Громадянин України, який перетнув кордон, може без будь-яких перешкод повернутися назад. Не потрібно перетинати словацький кордон, не треба мати словацьких документів. Про це говорить чинне законодавство. Встановлення такого бар’єра, порушує право громадян на вільний в’їзд на територію України», — прокоментував пан Олександр. Таким чином, правозахисник переконаний — на будь-якому пункті пропуску, зокрема і «Ужгород—Вішнє Нємецке», мають бути створені умови для повернення громадян України в Україну. Крім того, правозахисник також звертає увагу на те, що інструкція прикордонників мала би супроводжуватися певним юридичним рішенням. «Кожна особа повинна би мати доступ до цих документів і можливість вчасно ознайомитися з ними», — зазначив Олександр Пересоляк.

ПОЗИЦІЯ ПРИКОРДОННИКІВ: ПОБІЛЬШАЛО ВИПАДКІВ ПОВЕРНЕНЬ «ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ»

Що стосується позиції прикордонників, то прес-служба Чопського прикордонного загону оприлюднила власну мотивацію встановлення бетонної огорожі. У повідомленні зазначено: «В пунктах пропуску для автомобільного сполучення почастішали випадки повернення легкових транспортних засобів «за власним бажанням» водія. Дана ситуація може призвести до порушення технології пропуску осіб, транспортних засобів та вантажів, створення черг і конфліктних ситуацій у пунктах пропуску тощо». Також прес-служба Чопського прикордонного загону нагадує: в разі повернення особи за власним бажанням під час її виїзду з території України інспектор прикордонної служби скасовує дані про перетин кордону особою з бази даних та інформує про це представника митниці, а в подальшому контролює вибуття особи і транспортного засобу з пункту пропуску. Тобто перетин кордону анульовується. Щоправда, водії, коментуючи цю тезу, обурюються: незрозуміло, чому таке анулювання не робили раніше, а допускали можливість таким чином перетнути кордон власникам автівок із іноземною реєстрацією.

Також прикордонники апелюють пунктом 1.6 спільного наказу Адміністрації Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України від 11.06.2008 № 505/642 «Про затвердження Технології прикордонного та митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.08.2008 за № 753/642, в якому передбачено таке: «З метою визначення напрямку руху та порядку проходження прикордонного та митного контролю пункт пропуску облаштовується інженерними пристроями для розмежування руху за напрямками та смугами».

Врешті-решт, прогнозувати, чим закінчиться ця історія, поки що важко, оскільки запланованого діалогу всіх сторін у присутності журналістів так і не відбулося. Єдине, що повідомив Павло Білецький, що в усній домовленості Володимир Зубаль, начальник відділу пропуску «Ужгород», пообіцяв забрати бетонні плити, щоб автомобілі могли нормально розвертатися. До врегулювання ситуації робити перетин кордону власникам автівок з іноземними номерами пропонують у інших пунктах пропуску, до прикладу в Чопі.

P. S. Коли газета готувалася до друку, Павло Білецький повідомив, що бетонна плита, через яку власне піднявся шум, була знята. Власники авто з іноземними номерами можуть перетинати кордон за старою схемою. Щорпавда, невідомо, як довго це три­ватиме, оскільки у найближчих планах ПП «Ужгород» — реконструкція.

Людмила Федоришина


За матеріалами: Новини сьогодні
19-09-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11107

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]