Головна » 2015 » Квітень » 9 » Проект закону про правовий режим воєнного стану Рада ухвалила в першому читанні

Проект закону про правовий режим воєнного стану Рада ухвалила в першому читанні

Верховна Рада України підтримала в першому читанні президентський проект закону про правовий режим воєнного стану (№2541). За це рішення проголосували 258 народних депутатів з 360 зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроект визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення та скасування, правові основи діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб.

Воєнний стан - це особливий правовий режим, який запроваджується в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії і забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб.

Військовим командуванням, якому надається право разом з органами виконавчої влади, військовими адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування вводити і здійснювати заходи правового режиму воєнного стану, є: Генеральний штаб Збройних сил України, командування видів Збройних сил України, управління оперативних командувань, командування військових з'єднань і частин Збройних сил України; органи управління інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

На територіях, де оголошено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції і законів України, забезпечення спільно з військовим командуванням впровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, громадського порядку та безпеки, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян можуть утворюватися тимчасові державні органи - військові адміністрації.

Пропозиції про запровадження воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях на розгляд президенту України подає Рада національної безпеки і оборони.

У разі ухвалення рішення про необхідність введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях президент видає указ про запровадження воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях і негайно звертається до Верховної Ради щодо його затвердження і подає одночасно відповідний проект закону.

Воєнний стан на всій території України або в окремих її місцевостях скасовується в разі відбиття агресії, усунення її загрози чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності.

З пропозицією про скасування воєнного стану до президента України звертається Верховна Рада або РНБО.

В Україні або в окремих її місцевостях, де запроваджено воєнний стан, військове командування спільно з військовими адміністраціями (у разі утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Криму, органів місцевого самоврядування вводити і здійснювати в межах часових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом президента України про введення воєнного стану, заходи правового режиму воєнного стану, в числі яких - встановлювати посилену охорону важливих об'єктів національної економіки та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення, і вводити особливий режим їхньої роботи.

Перелік об'єктів національної економіки та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення, що підлягають посиленій охороні в умовах воєнного стану, затверджується Кабінетом міністрів.

Також можуть запроваджувати трудову повинність для деяких працездатних осіб, зокрема, не залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення.

Передбачається використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, установ та організацій усіх форм власності для потреб оборони, змінювати режим їх роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю; примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об'єднань для потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану в установленому законом порядку; вводити комендантську годину (заборону перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень), а також встановлювати спеціальний режим світломаскування; установлювати особливий режим в'їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів; перевіряти документи у громадян, а в разі необхідності проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України; забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів.

Також передбачається встановлювати особливий режим у сфері виробництва та реалізації лікарських засобів, що мають у своєму складі наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, інші сильнодіючі речовини, перелік яких визначається Кабміном; вилучати у громадян вогнепальну зброю та боєприпаси, холодну зброю, а у підприємств, установ і організацій також навчальну та бойову техніку, вибухові, радіоактивні речовини і матеріали, сильнодіючі хімічні та отруйні речовини.

У період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів, уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а також судів, органів прокуратури України.

В умовах воєнного стану забороняється: зміна Конституції України; зміна Конституції Автономної Республіки Крим; проведення виборів президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховна Рада АРК та органи місцевого самоврядування; проведення всеукраїнських та місцевих референдумів; проведення страйків.

Контроль за діяльністю військового командування, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану здійснює Рада національної безпеки і оборони України.

Як повідомлялося, 26 грудня, Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що не виключає запровадження воєнного стану, якщо інші шляхи мирного врегулювання в Україні будуть вичерпані.

"У випадку, якщо мирні форми не нададуть результату, вже не буде іншої альтернативи",- сказав Турчинов.

Продовжуючи тему секретар РНБО зазначив, що для досягнення перемоги Україна має мобілізувати весь свій потенціал.

Зазначимо, що президент Порошенко раніше висловлювався проти запровадження в країні воєнного стану. Втім, наприкінці 2014 року він заявив, що запровадить воєнний стан, якщо буде вихід з мирного процесу і продовження повномасштабної військової агресії.


За матеріалами: Новини сьогодні
09-04-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1976

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]