Головна » 2022 » Лютий » 4 » Прогнозувати феномен червоного снігу навчилися вчені

Прогнозувати феномен червоного снігу навчилися вчені

сніг червоний

Вчені із Японії розповіли про причини появи снігу червоного кольору. Про роботу співробітників Токійського університету йдеться у статті, опублікованій у виданні Journal of Geophysical Research: Biogeosciences.

Відомо, що червоний сніг, як правило, зустрічається лише в горах та приполярних областях Землі. Це викликано розмноженням водоростей хламідомонади сніжної. Фахівці встановили, які погодні умови впливають на появу червоного снігу.

"Важливо зрозуміти, чому і коли настають періоди подібного цвітіння водоростей. Метою нашого дослідження було навчитися прогнозувати час і місце появи цього ефекту на сніговому покриві Землі", – наголосив один із авторів роботи Юкіхіко Онума.

Вчені взяли модель розвитку хламідомонади снігової та внесли до неї такі фактори, як тривалість снігопадів та світлових днів. З’ясувалося, що прогнози моделі збігаються з реальними даними про поширення червоного снігу в 15 різних локаціях. Після цього фахівці включили розроблену модель до симулятора умов на поверхні Землі. Симуляція передбачила появу зон цвітіння водоростей там, де вони з’являлися насправді.

"Під час симуляції ми дізналися, що час цвітіння водоростей був тісно пов’язаний з тим, як довго існував сніговий покрив і з тим, коли випадав свіжий сніг", – розповіли японські вчені.

За словами фахівців, їхнє дослідження має допомогти краще зрозуміти специфіку зміни клімату Землі.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
04-02-2022
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1565

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]