Головна » 2017 » Травень » 11 » Проходить круглий стіл з реформи місцевого самоврядування на Закарпатті за участі представників уряду та Ради Європи

Проходить круглий стіл з реформи місцевого самоврядування на Закарпатті за участі представників уряду та Ради Європи

Сьогодні, 11-травня, біля Ужгорода в селі Кам'янця розпочався дводенний круглий стіл "Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: досягнення і нові завдання". Захід організований Міністерством регіонального розвитку завдяки співпраці з Програмою Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація України" за сприяння Програми  U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку.

Перед учасниками заходу з вступним словом виступив В'ячеслав Негода – перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, який подякував Офісу Ради Європи: "За величезну підтримку, яку отримали і продовжуємо отримувати як в Україні, так і в Страсбурзі. Думаю, наша робота й далі буде продовжуватися, зокрема, в частині впровадження стандартів. Основний стандарт – це "Європейська Хартія місцевого самоврядування". Також урядовець відзначив, що, напевно, нікому з присутніх в залі не потрібно пояснювати необхідність імплементацій всіх положень Хартії з оглядом на особливості  в Україні. "Кожен регіон має знайти свою перлину і бути привабливим кожен по своєму", – відзначив В'ячеслав Негода.

Голова Закарпатської обласної ради Геннадій Москаль: "Нас часто критикують, за те що ми дуже туго думаємо, але ми бачили громади які об'єднані в Угорщині, Польщі і т. д. Бачили всі реформи: і земельну, і адміністративну. Ми дивилися не тільки на позитив, але й на ті слабі місця, які існують у нас законодавчо. У процесі реформи важливо сім раз відміряти і один раз відрізати". Також голова ОДА зауважив, що на сьогодні найуспішніша – це Тячівська територіальна громада, яка може бути взірцем не тільки для Закарпаття, але й для України.

Потому перед присутніми виступив голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс та спеціальний радник уряду України Даніель Попеску.

Бастіан Файгель – програмний директор "U-LEAD з Європою" розповів, що програма складається з двох компонентів: "Перший компонент спрямований на те, аби створити 600 центрів надання адміністративних послуг по всій Україні. І один із пілотних центрів був створений в Закарпатті у місті Тячів. І є ще один компонент, за який я відповідаю, і цей компонент спрямований на те, аби підтримати Україну у процесі впровадження реформи децентралізації на національному, обласному та місцевому рівнях. Якщо ж говорити про Ужгород, то зараз ми намагаємося створити структуру, яка буде підтримувати новостворені територіальні об'єднанні громади, а також ті населені пункти та містечка, які хочуть підготуватися до об'єднання із іншими громадами. Все це ми це робимо у співпраці із гравцями на різних рівнях: обласному, центральному, зокрема, міністерством регіонального розвитку, а також у нас є партнери на місцевому рівні. Завтра ми будемо мати інавгурацію центру розвитку місцевого самоврядування, і там можна буде побачити у дії всі наші зусилля.

Також хочу зазначити, що радий представляти програму Європейського Союзу, яка допомагає Україні впроваджувати реформу самоврядування. Але також дуже хочу почути від вас, як ми можемо вас підтримати і як ми можемо організувати роботу належним чином. Підтримую слова пана Негоди про те, що важливо розуміти місцеві потреби. Дійсно дуже важливо зрозуміти, що треба зробити, аби прискорити процес формування громад. Зрозуміти, що працює, а що ні. Якщо ми будемо мати це розуміння, то зможемо більш ефективно використовувати наявні ресурси. Хочемо, аби цей круглий стіл джерелом натхнення для вашої подальшої роботи".

Програмою заходу передбачено, що учасники зможуть підвести підсумки 3-х років впровадження реформи в Україні, а також розглянуть її подальшу перспективу. Зокрема обговорюють і проблеми та етапи впровадження реформи на Закарпатті. Окрім того, на круглому столі організації, що представляють національні меншини краю, мають змогу консультації із представниками Ради Європи.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-05-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1782

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]