Головна » 2016 » Січень » 17 » Проти користувачів інтернету Кремль готує величезну війну

Проти користувачів інтернету Кремль готує величезну війну

Інтернет -- непідвладний урядовому контролю простір, який давно став однією з причин роздратування для Кремля. Про таке заявляє журналіст Андрій Солдатов.

Спочатку Кремль, що звик мати справу з чіткими ієрархіями, прагнув чинити тиск на інтернет-компанії. Випробувано всі приводи, щоб підманити інтернет-гігантів, щоб вони вступили в діалог з владою.

Керівники компаній типу "Яндекс" і "Google" поспішали в Кремль, щоб за закритими дверима обговорювати репресивні закони про інтернет, їх постійні оновлення з боку Держдуми.

Захоплено владу в громадських лобістських інститутах інтернет-індустрії. Депутат Держдуми Леонід Левін був обраний головою правління РОЦИТу, також заснований "Інститут розвитку інтернету", який, за словами Солдатова, є "ще однією організацію-прикриттям для Кремля".

З 2014 року російська влада використовує закон про персональні дані, щоб змусити міжнародні компанії до перенесення серверів на територію Росії. На думку Солдатова, таким чином вони прагнуть "створити прямі, закриті канали зв'язку Кремля з головними офісами інтернет-гігантів, щоб краще впливати" і "дати російським спецслужбам доступ до даних цих компаній".

Стратегія тиску на компанії здавалася ефективною, але в січні стало зрозуміло, що Facebook і деякі інші компанії підривають владу уряду своєю бездіяльністю. На думку Солдатова, російська влада "має або змиритися зі сформованим становищем, або перейти до наступного етапу - наприклад, заборонити в Росії Facebook".

12 січня Герман Клименко, радник президента Путіна з розвитку інтернету, сказав, що всі іноземні соцмережі мають співпрацювати з російськими правоохоронними органами.

Автор прогнозує: конфронтація неминуче загостриться, у підсумку уряд безпосередньо візьметься за інтернет-користувачів. Блокування Rutracker.org в листопаді 2015 року - початок цього процесу. Але як регулювати діяльність інтернет-компаній, у яких просто немає інфраструктури, підвладній контролю?

Якщо ніяк неможливо натиснути на головні офіси компаній, Роскомнагляд буде змушений здобувати технологічні засоби блокування послуг месенджерів для користувачів. Усі нещодавні спроби створити технологічні рішення для введення цензури в інтернеті провалилися.

Шеф Роскомнагляду Олександр Жаров багато років заспокоює Кремль, запевняючи, що лише жменька користувачів вміє або хоче обходити блокування сайтів. "У 2016-му це перевірять на практиці, як вже довела заборона торрентів", - коментує Солдатов.

Крім того, поки Кремль диктував умови інтернет-компаніям, користувачі почали організовуватися і давати відсіч. Заклик не передавати дані російській владі зібрав понад 40 000 підписів.

Ще 7 000 користувачів оскаржили в судовому позові блокування Rutracker.org. Опозиціонер Леонід Волков тільки що створив НКО "Товариство захисту інтернету".

Організаця має намір "захищати інтернет від атак російської влади". Що б не зробила російська влада, користувачі Рунету не відмовляться від Facebook і Twitter, зазначає The Moscow Times.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-01-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1899

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]