Головна » 2015 » Березень » 19 » Рада знизила кворум для акціонерних товариств - Коломойський втрачає контроль над "Укрнафтою". ВІДЕО

Рада знизила кворум для акціонерних товариств - Коломойський втрачає контроль над "Укрнафтою". ВІДЕО

Верховна Рада України ухвалила урядовий закон про внесення змін до Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо виплати дивідендів акціонерним товариством) (№2273).

За це рішення у четвер, 19 березня, проголосували 275 народних депутатів із 317, зареєстрованих у сесійній залі. Зокрема, від "Опозиційного блоку" - 7, групи "Відродження" - 1 та "Самопомочі" - 2, передає УНІАН.

Як зазначається у пояснювальній записці, законом України від 13 січня 2015 року №91-VIII "Про внесення змін до статті 41 Закону України "Про акціонерні товариства" щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави" внесено зміни, відповідно до яких положення щодо зниження кворуму запроваджено лише щодо акціонерних товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, а щодо всіх інших – відповідні зміни наберуть чинності лише з 1 січня 2016 року.

"З метою забезпечення єдиного недискримінаційного підходу держави до всіх акціонерних товариств проектом закону пропонується вже зараз (а не з 1 січня 2016 року) запровадити зниження кворуму для всіх акціонерних товариств, у тому числі товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства", - йдеться у пояснювальній записці.

Також законом забезпечується дієвий механізм виплати дивідендів акціонерним товариством шляхом надання акціонеру товариства права звертатися до нотаріуса щодо вчинення виконавчого напису нотаріусом у разі невиплати товариством дивідендів.

Так, запропонованими змінами у статі 41 закону встановлюється, що загальні збори акціонерного товариства мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більш ніж 50 відсотків (нині - не менш як 60 відсотків) голосуючих акцій.

Для вирішення питання, право голосу з якого надається відповідно до частини п`ятої статті 26 цього Закону власникам привілейованих акцій, або питання, при розгляді якого голоси власників привілейованих акцій товариства підраховуються окремо відповідно до абзацу другого частини четвертої статті 26 цього закону, загальні збори вважаються такими, що мають кворум з таких питань, за умови реєстрації для участі у загальних зборах також акціонерів, які сукупно є власниками більше ніж 50 відсотків (нині - не менш ніж 60 відсотків) привілейованих акцій (кожного класу привілейованих акцій), що є голосуючими з цього питання.

Також зі статті виключається частина, згідно з якою загальні збори акціонерного товариства, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більше ніж 50 відсотків голосуючих акцій.

Зі статті 55 вилучається положення щодо того, що статутом товариства може встановлюватися більша кількість членів наглядової ради, необхідна для визнання її засідань правомочними.

Водночас встановлюється, що у разі дострокового припинення повноважень одного чи кількох членів наглядової ради і до обрання всього складу наглядової ради засідання наглядової ради є правоможними для вирішення питань відповідно до її компетенції за умови, що кількість членів наглядової ради, повноваження яких є чинними, становить більше половини її складу.

Законом частина друга статті 30 закону після абзацу другого доповнюється положеннями щодо того, що у разі прийняття загальними зборами рішення щодо виплати дивідендів у термін, менший ніж передбачений абзацом першим цієї частини, виплата дивідендів здійснюється у термін, визначений загальними зборами.

У разі невиплати дивідендів у строк, визначений абзацами першим та другим цієї частини, або у термін, що установлений загальними зборами відповідно до абзацу третього цієї частини для виплати дивідендів у разі, коли він менший ніж термін, передбачений абзацом першим та другим цієї частини, в акціонера виникає право звернення до нотаріуса щодо вчинення виконавчого напису нотаріуса на документах, за якими стягнення заборгованості здійснюється у безспірному порядку згідно з переліком, встановленим Кабінетом міністрів України.

Також частина перша статті 38 доповнюється положенням про те, що права акціонерів щодо внесення зазначених пропозицій та порядок їх внесення, передбачені цією статтею, не можуть змінюватися статутом акціонерного товариства.

Йдеться про те, що кожний акціонер має право внести пропозиції щодо питань, включених до порядку денного загальних зборів акціонерного товариства, а також щодо нових кандидатів до складу органів товариства, кількість яких не може перевищувати кількісного складу кожного з органів. Пропозиції вносяться не пізніше ніж за 20 днів до дати проведення загальних зборів, а щодо кандидатів до складу органів товариства - не пізніше ніж за сім днів до дати проведення загальних зборів.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пунктів 2 та 4, які набирають чинності через два місяці з дня офіційного опублікування.

Передбачається визнати таким, що втратив чинність, Закон України "Про внесення змін до статті 41 Закону України "Про акціонерні товариства" щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави".

Також встановлюється, що статути акціонерних товариств до приведення їх у відповідність із цим законом застосовуються в частині, що не суперечить вимогам цього закону.

Раніше сьогодні, 19 березня, близько 15 нардепів від фракції "Блок Петра Порошенка" та позафракційних заблокували трибуну Верховної Ради з вимогою поставити на голосування законопроект по "Укрнафті", який зобов'яже голову Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського виплатити державі мільярдні дивіденди. У свою чергу спікер Ради Володимир Гройсман пообіцяв після проведення засідання комітету з питань економічної політики розпочати вечірнє засідання Ради з розгляду урядового законопроекта про внесення змін до Закону "Про акціонерні товариства" (щодо виплати дивідендів акціонерним товариством) №2273)". Цей законопроект стосується виплати дивідендів акціонерним товариством і покликаний повернути державі 2 мільярдів гривень з компанії "Укрнафта" у вигляді дивідендів.

Крім того, нардепи також не підтримали відкликання Андрія Іванчука з посади голови комітету з питань економічної політики, який кілька разів провалював засідання з цього документу.

Пізніше, перед початком вечірнього засідання парламенту, депутат фракції БПП Мустафа Найєм заявив, що Комітет з питань економічної політики рекомендував ухвалити за основу зміни до закону про акціонерні товариства: "Комітет рекомендує ухвалити за основу, але ми будемо вимагати зараз ухвалення за основу і в цілому".

Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада ухвалила закон про зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів акціонерного товариства, з 60% до 50% + 1 акція. Але пізніше виявилося, що його неможливо застосувати до "Укрнафти", заради якої, власне, і ухвалювався. У зв'язку з цим уряд вніс новий документ.

Держава володіє 50 + 1% акцій ПАТ "Укрнафта", проте регулярно відчуває проблеми з проведенням зборів акціонерів цієї компанії (структури групи "Приват" Коломойського, контролюючі 42%, найчастіше ігнорують зібрання). Відповідно, ухвалення рішень про розподіл чистого прибутку і виплату дивідендів, зміну менеджменту компанії ускладнено.

У лютому компанія "Укрнафта" подала до суду на Кабмін, Мінекономіки та Міненерго.


За матеріалами: Новини сьогодні
19-03-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11037

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]