Головна » 2016 » Березень » 24 » Розподіл дотації на профтехосвіту краю бюджетна комісія погодила та підтримала співфінансування інвестиційних проектів з Височіною

Розподіл дотації на профтехосвіту краю бюджетна комісія погодила та підтримала співфінансування інвестиційних проектів з Височіною

У четвер, 24 березня під головуванням Василя Кошелі відбулося засідання постійної депутатської комісії облради з питань бюджету. Серед питань – розподіл стабілізаційної дотації з держбюджету на 2016 рік між бюджетами міст обласного значення для спрямування на видатки на профтехосвіту.

Як відомо, у 2016 році питання фінансування професійних технічних училищ лягло на плечі місцевих бюджетів. При цьому в бюджетах міст обласного значення коштів на це не закладалось. Щоб унормувати ці питання, 4 лютого Верховна Рада України виділила майже мільярд субвенції місцевим бюджетам на підтримку підготовки кадрів в професійно-технічних та інших навчальних закладах. Для Закарпатської області стабілізаційна дотація з державного бюджету для спрямування на видатки на профтехосвіту також надійшла. Тож сьогодні профільна комісія рекомендувала збільшити обсяг доходів загального фонду обласного бюджету у сумі 15 506 400 грн суму – стабілізаційна дотація. Та розподілила цю дотацію між бюджетами міст обласного значення на профтехосвіту відповідно до кількості учнів у закладах.

Так, м.Ужгороду (1271 учень) – 4 737 600 грн., м.Берегову ( 360 учнів) - 1 341 900 грн, м.Мукачеву (1901 учень) – 7 086 000 грн, м.Хусту ( 628 учнів) – 2 340 900 грн.

Департаменту фінансів було рекомендовано внести відповідні зміни до розпису обласного бюджету на 2016 рік та подати їх на розгляд сесії облради.

Розглянула профільна комісія і не менш важливе питання – співфінансування на паритетних засадах (50х50%) спільних інвестиційних проектів у рамках програми співробітництва Закарпатської області та краю Височіна Чеської Республіки на 2016 рік, а це 4,5 млн грн.

На четвертому пленарному засіданні другої сесії облради виділено на ці цілі з обласного бюджету 1 млн 510 тис грн, необхідно довиділити ще 2 млн 960 тис.грн.

До переліку інвестиційних проектів цього разу увійшло 15 проектів: Хижанська ЗОШ І-ІІІ ст. Виноградівського району (продовження проекту), Оноцька ЗОШ І-ІІІ ст. Виноградівського району, ЗОШ І-ІІ ст. с.Сойми Міжгірського району (продовження проекту), ДНЗ с.Верхнє Водяне Рахівського району (продовження проекту), ДНЗ с.Бороняво Хустського району, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Осій Іршавського району (продовження проекту), ЗОШ І-ІІІ ст. с.Лисичево Іршавського району, c.Широкий Луг Тячівського району, Капремонт шатрового даху ЗОШ № 6 на вул.Підгорянській, 74 у м. Мукачево, смт.Жденієво Воловецького району, Свалявська ЗОШ №1 ім. Т.Г.Масарика, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Ставне Великоберезнянського району, с.Стужиця Великоберезнянського району, ЗОШ І-ІІІ ст с.Крива Хустського району, Ужгородський національний університет.

Височіна вже виділила відповідні кошти, а це майже 5 млн грн. на бюджетні об’єкти нашого краю і найближчим часом їхня сесія має спрямувати перший транш до фонду «ВіЗа».

У ході дискусії одні депутати цікавились механізмом відбору проектів, інші – вносили пропозицію тимчасово зменшити видатки на завершення будівництва хоспісу у Виноградові, щоб зняти гостре питання і дофінансувати спільні з Височіною проекти. На переконання Олександра Ледиди, слід фінансово підтримувати з обласного бюджету проекти тих населених пунктів, зокрема, гірських, де нема залишків бюджетних коштів районного бюджету, а самодостатні – хай беруть на себе усе співфінансування, але співпраця має бути, та вести її слід об’єктивно, продумано.

Мирослав Білецький наголосив, що якщо хочуть чехи допомагати нашому краю, то цю допомогу треба вітати. Бо чехи допомагають будувати, ремонтувати школи, дитсадки і це залишиться для нашої області. Та докласти всіх зусиль, щоб зберегти це успішне, щире партнерство.

Перший заступник голови облради Йосип Борто назвав цю співпраця результативною та успішною, зазначивши: «мусимо забезпечити співфінансування, щоб зберегти таких партнерів на нашій території».

Золтан Лендєл закликав знайти Соломонове рішення – найкращий вихід у ситуації, яка склалася. У підсумку комісія таке рішення знайшла: підтримати необхідність виділення коштів обласною радою на співфінансування інвестиційних проектів співробітництва Закарпатської області та краю Височіна. Також – рекомендувати обласній державній адміністрації вишукати джерела фінансування інвестиційних проектів цього співробітництва у повному обсязі, підготувати проект рішення про зміни до обласного бюджету та у зв’язку з нагальністю вирішення питання внести його на розгляд першого пленарного засідання третьої сесії облради, включивши до порядку денного.

Оскільки на засідання комісії завітали керівники десятьох громадських організацій краю, то їх депутати також уважно вислухали. «Наша діяльність не знайшла фінансової підтримки в депутатському корпусі, а такого нема в жодній області України, то ми й прийшли на цю зустріч», – сказав голова обласної ради організацій ветеранів Іван Жиган. Висловились і інші присутні керівники. Розмова була непростою, часом емоційною з боку поважних ветеранів. Але члени комісії віднеслись до них із розумінням і запевнили у позитивному вирішенні питання вже на третій сесії облради.

Як прокоментував голова облради Михайло Рівіс, разом із головою облдержадміністрації Геннадієм Москалем робимо все для того, аби вирішити питання фінансування професійних технічних училищ краю та підтримати ветеранські організації. «В першому випадку мова про майбутнє, а воно за робітничою професією, в другому – про тих, хто надихають своїми героїчними вчинками нинішнє покоління українців на подвиги заради миру на своїй землі.

Ми також щиро вдячні крайовим депутатам Височіни та гетьману Їржі Бєгоунеку за матеріальну, фінансову і гуманітарну допомогу, яку вони надають територіальним громадам Закарпатської області для їх соціального розвитку у цей складний для нас час.

Налагоджена в попередній період між Закарпаттям і краєм Височина співпраця є для нас дуже важлива. Але, на жаль, економічна криза, зміни в бюджетному і податковому законодавстві, події на сході України – усе це негативно позначилося на обласному бюджеті. Однак, ми зробимо все для того, аби погоджені спільні проекти у соціальній сфері на 2016 рік були з нашого боку профінансовані та реалізовані. Частину коштів з обласного бюджету уже виділено. В рамках підготовки чергової сесії обласної ради сьогодні питання щодо співфінансування спільних з краєм Височина розглянуто на постійній комісії обласної ради з питань бюджету. Комісія напрацювала чіткі рекомендації, у т.ч й внесення цього питання до порядку денного сесії обласної ради, яка запланована 7 квітня 2016 року, для позитивного вирішення питання. Питання співфінансування цих проектів розглянуто також на сесіях районних і міських рад, які теж виділили відповідні кошти зі своїх бюджетів.

Я сподіваюсь, що ці та інші питання співпраці ми зможемо детально обговорити з депутатами та гетьманом краю Височіна під час нашої найближчої зустрічі.

Звісно, нам потрібно чітко визначитись з механізмом відбору проектів, приміром провести його на конкурсній основі, щоб зробити цей процес прозорішим, долучити до нього профільну комісію. Тоді не виникатимуть у депутатів питання. Але це наші внутрішні теми і ми їх вивчимо в сторону користі для простих закарпатців», – резюмував Михайло Рівіс.


За матеріалами: Новини сьогодні
24-03-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1977

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]