Головна » 2015 » Липень » 7 » Савченко посилили обвинувачення. Слідчі "змінюють концепцію"

Савченко посилили обвинувачення. Слідчі "змінюють концепцію"

Слідчий комітет РФ "перекваліфікував склад злочину" української героїні Надії Савченко на більш тяжкий. Якщо раніше проти льотчиці і народного депутата фабрикували справу, звинувачуючи в причетності до вбивства на Донбасі двох російських журналістів, нібито вона передала військовим їхні координати, то тепер їй висувають безпосереднє вбивство кореспондентів.

"Так, дійсно, звинувачення посилили. У слідства змінилася концепція", - сказав "Інтерфаксу" один з адвокатів Савченко Ілля Новіков. За його словами, загальна фабула обвинувачення залишилася колишньою.

6 червня офіційний представник СК РФ Володимир Маркін оголосив про завершення розслідування кримінальної справи стосовно льотчиці.

Він додав, що Савченко звинувачують у скоєнні злочинів, передбачених пп. "а", "е", "ж", "л" ч.2 ст.105, ч.3 ст. 30, пп. "а", "е", "ж", "л" ч.2 ст.105, ч.1 ст.322 КК РФ (вбивство двох і більше осіб, замах на вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом, з мотивів ненависті до соціальної групи, вчинене групою осіб за попередньою змовою, незаконний перетин кордону Російської Федерації). Українці загрожує покарання аж до довічного ув'язнення.

У квітні цього року льотчиці було висунуто звинувачення в остаточній редакції, згідно з яким їй інкримінувалася стаття 33 КК РФ (пособництво).

Кримінальну справу стосовно Савченко направлено на затвердження обвинувального висновку та подальшу передачу в суд для розгляду по суті, резюмував Маркін.

2 липня українка попросила про розгляд її справи судом присяжних, але їй у цьому відмовили.

Адвокат Савченко Микола Полозов, у свою чергу, пояснив, що на початку поточного року звинувачення за статтею "умисне вбивство двох і більше осіб" щодо жінок було виведено з-під юрисдикції суду присяжних, бо жінці в РФ не може бути призначено покарання у вигляді довічного ув'язнення.

"У такому випадку це дискримінація за гендерною ознакою і порушення права на захист. Це привід поскаржитися в Конституційний суд РФ, бо це питання стосується не тільки Савченко, а й усіх жінок, яких згодом будуть судити за цією статтею", - додав адвокат.

Довідка

34-річна Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні 2014 року потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя Луганської області. Після цього її перевезли на територію РФ.

8 липня Савченко виявили в РФ, Воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. Савченко всі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

У жовтні льотчицю було обрано депутатом Верховної Ради України від партії "Батьківщина", а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

Захист категорично заперечує причетність Савченко до загибелі російських журналістів.

26 жовтня 2014 р. на позачергових парламентських виборах Савченко обрали народним депутатом за списком партії "Батьківщина". Верховна Рада делегувала її в ПАРЄ.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо Слідчого комітету РФ, ФСБ і російської пенітенціарної служби, які незаконно затримали Савченко і сфальсифікували її справу.

СБУ також передала адвокатам льотчиці докази непричетності до злочину, в якому звинувачує українку російська сторона.

Зазначимо, Савченко на знак протесту кілька разів проводила тривалі голодування.


За матеріалами: Новини сьогодні
07-07-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11003

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]