Головна » 2023 » Квітень » 5 » Що "примусив" Україну відмовитися від ядерної зброї у 1994 році - експрезидент США Клінтон жалкує

Що "примусив" Україну відмовитися від ядерної зброї у 1994 році - експрезидент США Клінтон жалкує

Колишній президент Сполучених Штатів Америки Білл Клінтон шкодує про те, що переконував Україну відмовитись від ядерної зброї в 1994 році. Про це експрезидент США розповів в інтерв'ю ірландському каналу RTÉ.

Окрім цього, Клінтон висловив переконання у тому, що підтримка України Заходом має залишатися непохитною.

"Я вважаю, що те, що зробив пан путін є дуже неправильним, і я вважаю, що Європа та Сполучені Штати повинні продовжувати підтримувати Україну", зазначив 42-й президент США.

Клінотон під час бесіди припустив, що росія не вторглася б в Україну, якби Київ досі мав засоби ядерного стримування.

"Я відчуваю особисту відповідальність, адже я змусив їх (Україну) погодитися відмовитись від ядерної зброї. І ніхто не вірить, що росія зважилася б на вторгнення, якби в України все ще була їхня ядерна зброя", наголосив американський експрезидент.

Нагадаємо, що у січні 1994 року Клінтон підписав тристоронню угоду з тодішніми президентами росії Борисом Єльциним та України Леонідом Кравчуком про ліквідацію арсеналу стратегічної ядерної зброї. Цей запас залишився на українській землі після розпаду радянського союзу.

Сполучені Штати також були стороною укладеного пізніше того року Будапештського меморандуму. У ньому ішла мова про й про зобов'язання росії поважати територіальну цілісність України.

Ці зобов'язання були порушені в 2014 році. Саме тоді росія вторглася та анексувала Крим. А також коли минулого року розпочала широкомасштабну війну проти України.

"Я знав, що президент путін не підтримує ідею президента Єльцина про те, щоб ніколи не втручатися в територіальні кордони України і укласти угоду, за якої Україна відмовиться від ядерної зброї", розповів Клінтон.

Експрезидент також додав, що офіційний Київ побоювався відмовлятися від ядерної зброї. Адже був впевнений, що вона — єдине, що захищає країну від зазіхань сусідки.

"Коли йому стало вигідно, президент путін порушив угоду і забрав Крим. І це страшно, тому що Україна — дуже важлива країна", підкреслив 42-й президент США.

Як повідомляв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Україну змусили віддати ядерну зброю, а ініціатором цього були об'єднані зусилля США та росії.


За матеріалами: Новини сьогодні
05-04-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1268

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]