Головна » 2021 » Грудень » 16 » Щоб поїдати пластик комахи у всьому світі еволюціонують

Щоб поїдати пластик комахи у всьому світі еволюціонують

пластик

Шведські вчені виявили, що комахи у всьому світі еволюціонують, щоб поїдати пластик. Як пише The Quardian, кожен четвертий мікроорганізм містить фермент, здатний руйнувати різні види пластику.

Під час дослідження вчені вивчали понад 200 мільйонів генів, виявлених у зразках ДНК, взятих із довкілля, та знайшли 30 тисяч різних ферментів, які можуть руйнувати 10 різних типів пластику.

Повідомляють, що приблизно 12 тисяч нових ферментів було виявлено у пробах, взятих із 67 місць океану, на трьох різних глибинах. Зразки ґрунту було взято з 169 місць, в 38 країнах, і 11 різних місцях, і містили 18 тисяч ферментів, що розкладають пластик.

Вчені виявили у зразках суші більше ферментів, які "атакують" ці хімічні речовини.

Це дослідження є першою глобальною оцінкою можливості бактерій розкладати пластик. Воно засвідчило, що кількість і тип виявлених ферментів у кожному організмі відповідали обсягу пластику в тому чи іншому регіоні.

За словами вчених, результати "свідчать про вимірний вплив пластикового забруднення на глобальну мікробну екологію".

Щорічно в довкілля викидають мільйони тонн пластику, і тепер забруднення охоплює всю планету. Зменшення кількості використовуваної пластмаси має життєво важливе значення, так само як і належний збір та переробка відходів.

Нове дослідження надає безліч нових ферментів, які необхідно вивчити та адаптувати для промислового використання.

“Ми знайшли кілька доказів, які підтверджують, що потенціал глобального мікробіома з розкладання пластику пов'язаний із рівнем забруднення навколишнього середовища пластмасою. Це важливе свідчення того, як довкілля реагує на тиск, який ми на нього чинимо”, — заявив один із авторів дослідження Олексій Железняк із Технічного університету Чалмерса.

За словами дослідників, стрімке зростання виробництва пластику за останні 70 років з 2 до 380 млн тонн на рік дало змогу мікробам час "розвинутися" для переробки пластику. На думку вчених, мікроби вже навчилися адаптуватися і реагувати на появу таких відходів у їхньому середовищі.

Вчені заявили, що майже 60% нових ферментів не вписуються в жодний із відомих класів ферментів, припускаючи, що ці молекули розкладають пластмаси способами, які раніше були невідомі.

"Наступним кроком буде тестування найбільш перспективних ферментів в лабораторії, щоб ретельно вивчити їхні властивості та швидкість розкладання пластику, якої вони можуть сягнути", — додав професор. Зелезняк.

За даними Європейської комісії, понад 80% морського сміття – це пластик. Через повільну швидкість розкладання, пластик накопичується у морях, океанах та на пляжах у ЄС та у всьому світі.

Залишки пластику містяться у морських видах тварин, таких як морські черепахи, тюлені, кити та птиці, а також у рибі та молюсках і, виходить, у харчовому ланцюзі людини.

Тому 3 липня в Євросоюзі набув чинності закон про заборону використання одноразового пластику.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-12-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1908

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]