Головна » 2023 » Травень » 5 » Скасовано візит міністра, Рим вимагає вибачень - Італія і Франція публічно посварилися

Скасовано візит міністра, Рим вимагає вибачень - Італія і Франція публічно посварилися

Після зміни уряду в Італії відносини Риму і Парижа різко охололи.

Французи образили прем"ера Італії Джорджію Мелоні

Поміж Італією та Францією спалахнув дипломатичний скандал, що вже став причиною скасування офіційного візиту глави італійського МЗС до Парижа. Все через висловлювання французької сторони з питання міграції, пише ЗМІ.

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні повинен був відправитися в четвер до Франції, але скасував візит в останню хвилину. Рішення було прийнято після того, як міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін звинуватив італійський уряд у провалі боротьби з незаконною міграцією.

За його словами чинна прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні "не змогла вирішити міграційні проблеми, завдяки яким вона була обрана". Також Дарманін висловив думку, що Мелоні "брехала" виборцям, коли обіцяла покласти край міграційній кризі.

В італійському уряді ці заяви резонно визнали "образою" на адресу країни і особисто прем'єр-міністра.

"Якщо хтось ображає безпідставно, найменше, що вони можуть зробити, — це вибачитися. В даному випадку він образив всіх італійців, а також Уряд і прем'єр-міністра", — заявив глава МЗС Італії.

У четвер офіційний Париж поспішив зробити заяву, в якій запевнив Рим у своїй готовності тісно співпрацювати, але Таяні все одно відмовився їхати в Париж.

Пізніше він заявив, що Париж, здається, зрозумів "серйозну помилку".

"З нашого боку немає наміру розривати відносини або мати негативні відносини з Францією. Я сподіваюся, що ця полеміка скоро закінчиться", – заявив дипломат.

Відносини Франції з Італією

Проблема імміграції є гарячою темою для Франції та Італії. При цьому погляди Риму і Парижа на неї були схожими, поки Італією керував Маріо Драгі. Але після обрання право-консервативної Джорджії Мелоні прем'єр-міністром Італії в жовтні минулого року, відносини двох країн різко охололи, оскільки Франція традиційно більш ліва.

У лютому між Італією і Францією спалахнув невеликий скандал, мимовільним учасником якого виявився президент України Володимир Зеленський. Тоді прем'єр Джорджія Мелоні публічно образилася, що її не покликали на спільну вечерю з українським президентом у Парижі, де Зеленського пригощали Макрон і Шольц.


За матеріалами: Новини сьогодні
05-05-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1300

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]