Головна » 2017 » Жовтень » 26 » Три дефіцитні професії, про які «волає ринок праці» Гриневич назвала

Три дефіцитні професії, про які «волає ринок праці» Гриневич назвала

Найбільш гостродефіцитними в Україні є професії швачки, сантехніка і тракториста: про такі професії нині «волає» ринок праці.

Про це сьогодні під час Міжнародного економічного форуму у Львові зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Вона взяла участь у панельній дискусії щодо розвитку в Україні професійно-технічної освіти, передає кореспондент IA ZIK.

«Ми формуємо центри за цими спеціальностями. Створили понад 20 центрів для підготовки швей на сучасному обладнанні. Такий центр коштує 300 тис. грн. Так,це великі гроші, але якби кожен великий роботодавець такі центри розташовував на базі професійно-технічних закладів, ми б могли об’єднувати зусилля», – зазначила міністр.

Потребу у професійних швачках підтвердив керівник ТзОВ «Бадер Україна» Андрій Сенчишин. Це виробництво розташоване на Львівщині і спеціалізується на пошитті автомобільних крісел. Аби подолати кадровий голод, підприємство було змушене відкрити власний навчальний центр. Підготовка професійної швачки в такому центрі триває три місяці.

«Проблема – це низький престиж професійно-технічної освіти. Її необхідно популяризувати. ЄС та інші країни намагаються свого роду підкуповувати студентів. Професійно-технічна освіта – це не лише відповідальність державних органів влади, професійно-технічна освіта спрямована на співпрацю з роботодавцями», – розповів Хосе Мануель Галвін Аррібас, експерт Європейської освітньої фундації.

Мегатенденцією у Німеччині та Австрії, за його словами, нині є залучення до професійно-технічної освіти потенційних роботодавців. Така державно-приватна система передбачає, що навчання відбувається не лише в приміщенні училищ, але і безпосередньо на виробництвах. У Німеччині, зокрема, таку модель освіти затвердили на законодавчому рівні, зазначив він.


За матеріалами: Новини сьогодні
26-10-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1841

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]