Головна » 2023 » Травень » 13 » У десятків росіян Кіпр та Мальта забрали "золоті паспорти"

У десятків росіян Кіпр та Мальта забрали "золоті паспорти"

Кіпр і Мальта через вторгнення росії в Україну відкликали "золоті паспорти" у десятків громадян рф. Про це повідомляє Der Spiegel.

За даними Єврокомісії, Кіпр анулював громадянство дев'яти російських інвесторів і 34 членів їхніх родин - тому що вони потрапили під дію санкцій, запроваджених ЄС через агресивну війну рф проти України. Мальта зі свого боку конфіскувала "золоті паспорти" двох осіб.

У цих острівних державах давно існує практика натуралізації іноземців в обмін на великі інвестиції. Володарі цих так званих "золотих паспортів" могли потім оселитися і вести бізнес у всіх країнах ЄС. На Кіпрі для отримання паспорта були потрібні інвестиції в розмірі не менше ніж 2,5 мільйона євро. З 2007 по 2020 рік, за даними кіпрського уряду, таким чином було зібрано близько 9,7 мільярда євро.

Після початку нападу рф на Україну Єврокомісія знову оголосила подібну практику незаконною і рекомендувала країнам ЄС розглянути питання про анулювання такого громадянства - особливо якщо люди перебувають у санкційних списках ЄС або підтримують агресивну війну рф. Брюссельська влада подала судовий позов проти Мальти, а Кіпр сам відмовився від цієї практики.

Раніше Рада ЄС ухвалила рішення про повне призупинення дії Угоди про безвізовий режим з Вануату через ризики, пов’язані зі схемами надання громадянства інвесторам – так званими схемами "золотих паспортів".

Болгарія анулювала 12 так званих «золотих паспортів», а щодо п’яти інших процедура триває.

Уряд Кіпру позбавив громадянства 222 заможних інвесторів та членів їхніх родин, що є частиною зусиль, спрямованих на відновлення репутації, заплямованої програмою "інвестиції в обмін на паспорти", яка, як з’ясувалося під час розслідування, незаконно надавала громадянство в сотнях випадків.


За матеріалами: Новини сьогодні
13-05-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1376

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]