Головна » 2023 » Травень » 3 » У Всесвітньому рейтингу свободи преси Україна посіла 79 місце

У Всесвітньому рейтингу свободи преси Україна посіла 79 місце

 

Рейтинг публікують щороку 3 травня, коли відзначають Всесвітній день свободи преси. Представники RSF оцінюють стан медіа у 180 країнах і територіях, аналізуючи здатність журналістів робити суспільно важливі публікації без втручання та загрози власній безпеці.

Про це йдеться у Всесвітньому індексі свободи преси 2023 (World Press Freedom Index), який публікують "Репортери без кордонів" (RSF).

Країни розділяють на п’ять категорій в залежності від ситуації зі свободою преси. Так, цьогоріч у 31 країні ситуація є «дуже серйозною» — що є рекордним показником. Для порівняння: у 2021 році так оцінювали 21 країну, а у 2022-му — 28.

У 42 країнах ситуацію називають «важкою», у 55 — «проблематичною», у 44 — «задовільною», а лише у 8 — «доброю». Найкраща ситуація зі свободою преси в Норвегії, яка посіла перше місце в рейтингу. Друге місце в Ірландії, третє — у Данії. А замикає вісімку країн із найкращою ситуацією зі свободою ЗМІ Естонія.

Україна посіла 79 місце в рейтингу свободи медіа. Ще торік країна займала 109 місце. Однак укладачі рейтингу вказують, що зараз журналісти в Україні перебувають у найбільшій фізичній небезпеці, ніж будь-коли, оскільки медійники стають цілями російських військ.

Загалом найлегше працювати журналістам у Європі, зокрема у країнах Європейського Союзу. Але й там ситуація неоднозначна. Наприклад, у Німеччині за останній час зафіксували рекордну кількість випадків насильства щодо журналістів та арештів представників преси.

Найгірша ситуація зі свободою преси у Північній Кореї (180 місце), Китаї (179), В’єтнамі (178), Ірані (177), Туркменістані (176) та Сирії (175).


За матеріалами: Новини сьогодні
03-05-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1287

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]