Головна » 2018 » Березень » 5 » Учасники АТО є серед нападників на "Товариство угорської культури Закарпаття", організатор із Придністров'я

Учасники АТО є серед нападників на "Товариство угорської культури Закарпаття", організатор із Придністров'я

  Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль повідомив, що серед нападників на будинок "Товариства угорської культури Закарпаття" (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - КМКС) в Ужгороді наприкінці лютого є учасники АТО, а організатор - співробітник "міністерства держбезпеки" Придністров'я

"З жалем мушу констатувати, що серед затриманих жителів Черкас і Кропивницького, які підпалили офіс Товариства угорської культури Закарпаття в ніч на 27 лютого є і учасники АТО. Вони не члени політичних партій або рухів, а пішли на цю провокацію, спокусившись на гроші", - написав він на сторінці в Фейсбуці в понеділок.

За даними Москаля, особистість організатора встановлена - це житель Придністров'я, "за нашою інформацією, він співробітник МДБ (міністерства держбезпеки) Придністров'я". Після нападу на будівлю суспільства він втік додому, зараз він недосяжний для українського правосуддя.

"...Ні в кого немає ніяких сумнівів, що за другим підпалом офісу КМКС стоїть ФСБ Росії (так само, як і за першим підпалом в ніч на 4 лютого, який зробили громадяни Польщі, члени праворадикальної проросійської організації "Фаланга"). Російські спецслужби намагалися підключити для підпалу офісу КМКС місцевих "активістів", і тільки після того, як це не вдалося, задіяли виконавців з інших областей ", - поінформував глава ОДА.

Він висловив вдячність Службі безпеки України та Національної поліції за оперативне розкриття злочину.

Г.Москаль висловив припущення, що російські спецслужби будуть і далі влаштовувати різні провокації, щоб "спробувати розсварити українців і угорців і розхитати Закарпаття на міжетнічному ґрунті". Він запевнив, що "Донбаський сценарій" на Закарпатті не пройде.

Як повідомлялося, в Ужгороді в лютому двічі підпалювали будівлю на Православній набережній, в якій розташований офіс КМКС.

Перший випадок стався вранці 4 лютого, коли невідомий кинув пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі.

Слідство встановило, що до скоєння правопорушення можуть бути причетні громадяни Польщі Адріан Марглевський і Томаш Рафал Шимковяк. Пізніше видання Polska Agencja Prasowa повідомило, що трьох підозрюваних у підпалі будинку КМКС в Ужгороді затримано в Польщі, і суд постановив арештувати двох з них.

Другий підпал стався в ніч на 27 лютого. В результаті пожежі ніхто не постраждав, проте вигоріло близько 25 кв. м на першому поверсі. Пожежі передував вибух у будівлі.

Після цього посол України в Угорщині Любов Непоп була викликана в МЗС Угорщини, а глава угорського зовнішньополітичного відомства Петер Сіярто заявив, що в Україні "ростуть екстремістські політичні ідеї", і припустив, що "таким чином залякують представників угорської національної громади на Закарпатті".

Перший заступник голови Закарпатської обласної ради та заступник голови КМКС Йосип Борто висловив переконання, що за підпалом офісу стоять іноземні громадяни, а не українці.

4 березня глава Нацполіції України Сергій Князєв повідомив, що в Ужгороді затримано 5 осіб за напад на КМКС, ймовірний організатор-іноземець перебуває в розшуку. Одного затримали в Черкасах, ще двох - у Кропивницькому.


За матеріалами: Новини сьогодні
05-03-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1734

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]