Головна » 2017 » Січень » 26 » Указ про будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою Трамп підписав. Й повернув мережу "секретних в'язниць" ЦРУ

Указ про будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою Трамп підписав. Й повернув мережу "секретних в'язниць" ЦРУ

Президент США Дональд Трамп підписав укази про охорону державного кордону та імміграції, повідомляє Associated Press.

Водночас прес-секретар Білого дому Шонс Спайсер заявив про те, що президент поставив свій підпис під двома указами.

"Один з указів має на увазі посилення міграційної політики країни.

Другий - будівництво "великого фізичного бар'єру" на кордоні з Мексикою", - йдеться у повідомленні.

Перед цим Трамп неодноразово озвучував жорстку позицію щодо нелегальних іммігрантів, насамперед з Мексики.

Трамп під час своєї передвиборної кампанії послідовно виступав за зведення бар'єру на кордоні з Мексикою, який, на його думку, зупинить потік нелегалів на американську територію. Мільярдер наголошував, що, ставши главою Білого дому, змусить заплатити за зведення стіни мексиканський уряд. Також він мав намір депортувати зі США до трьох мільйонів нелегальних мігрантів, а також посилити покарання для порушників міграційного законодавства.

Підписання цього указу передує початку переговорів про нові моменти у відносинах Мексики і США: в середу до Вашингтона прибули міністр закордонних справ Мексики Луїс Відегарай і міністр економіки Ільдефонсо Гуахардо.

Трамп дозволив відновити по всьому світу роботу "секретних в'язниць" ЦРУ

Новий президент США підписав президентський указ, який дозволить Центральному розвідувальному управлінню (ЦРУ) відновити роботу так званих секретних в'язниць по всьому світу, закритих понад сім років тому за наказом Барака Обами на тлі скандалів, пов'язаних з тортурами у цих закладах, передає NEWSru.com.

Раніше зазначалося, що проект президентського указу носить назву "Затримання та допит супротивників" і покликаний скасувати рішення від 2009 року тодішнього президента США про завершення відповідної програми.

Одночасно документ, розроблений в Білому домі, відновлює указ іншого екс-президента США, Джорджа Буша - молодшого, котрий 2007 року дещо змінив чинну на той час версію програми під назвою "Видача й допит" та продовжив її дію.

У документі також йдеться про те, що США "утрималися від здійснення деяких повноважень, дуже важливих для свого захисту" у війні проти тероризму, включно з "припиненням усіх секретних допитів Центральним розвідувальним управлінням".

У документі міститься вказівка ​​Пентагону відновити використання в'язниці Гуантанамо для захоплених бойовиків, у тому числі членів "Ісламської держави".

Під "секретними в'язницями" розуміється система засекречених баз ЦРУ, розташованих за межами США, в яких утримуються підозрювані в підготовці і здійсненні терактів та у зв'язках з терористичними організаціями.

"Секретні в'язниці" отримали своє поширення після атаки на вежі-близнюки в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року.

За кілька років Буш - молодший не лише фактично визнав існування "секретних в'язниць", але і виступив на їхній захист. "Найважливіше джерело інформації про схованки й плани терористів - це самі терористи. Тому кількох ув'язнених помістили у таке місце, де вони могли утримуватися в обстановці секретності і відповідати на запитання експертів", - пояснив тоді він. Буш визнав, що поводження із затриманими було "жорстким", але категорично відкинув термін "катування".

Правозахисні організації неодноразово стверджували, що "чорні діри" (black sites), як називають у США "секретні в'язниці" ЦРУ, знаходяться в Афганістані, Іраку, Йорданії, Пакистані, Таїланді, Фінляндії, Польщі, Румунії, Німеччини, Бельгії, ПАР, Іспанії , Португалії, Канаді, Австралії та багатьох інших країнах, зокрема, в більшості мусульманських.

З-поміж країн - колишніх республік Радянського Союзу була тільки інформація про black sites у Литві та Узбекистані.

Обама незабаром після свого вступу на посаду навесні 2009 року заборонив ЦРУ використовувати в'язниці, що знаходяться в засекречених зонах, а Управління, своєю чергою, саме запропонувало план скасування існуючих зон.


За матеріалами: Новини сьогодні
26-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1815

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]