Головна » 2015 » Лютий » 10 » Ухильники: досліджуючи явище, ОБСЄ обрала Західну Україну

Ухильники: досліджуючи явище, ОБСЄ обрала Західну Україну

Тему ухилення від мобілізації - і зокрема на заході України, - останнім часом активно висвітлювану не тільки російськими, а й українськими ЗМІ та гаряче обговорювану соціальних мережах, вирішила дослідити Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні. Побачене спостерігачі зафіксували в щодобовому звіті місії, призначеному ЗМІ та широкій громадськості.

У звіті повідомляється:

"7 лютого члени Місії відвідали Тисів (за 85 км на захід від Івано-Франківська [Болехівський район]) для перевірки матеріалів ЗМІ про протести проти мобілізації. На в'їзді до Тисова члени місії бачили блокпост, що складений із шин, невеличкої грубки й українського прапора, але без людей, які забезпечували б його функціонування. У селі люди з групи, що складалася приблизно з 20-30 жителів обох статей і різного віку, сказали спостерігачам Місії, що протест проти мобілізації відбувався днем раніше, коли в село в супроводі поліції прибула делегація з військкомату Болехівського району, щоб вручити повістки в рамках четвертої хвилі мобілізації. Ці повістки були виписані 150 чоловікам у віці 30 років і вище. Через енергійний спротив місцевих селян ніхто з призваних так і не покинув цього села. Деякі з жителів, з якими спілкувалися спостерігачі ОБСЄ, скаржилися, що мобілізація, на їхнє переконання, торкнеться їхнього села набагато більше, ніж інших місць в Україні (150 осіб з-поміж 3000 жителів)".

Нагадаємо, нещодавно в блогосфері активно обговорювалася тема про те, що саме Західна Україна нібито є регіоном, що лідирує за кількістю відмов від мобілізації. Проти подібних тверджень заперечив авторитетний експерт і головред ресурсу "Цензор.Нет" Юрій Бутусов.

"Відразу хочу сказати - спроба показати, що деякі регіони Західної України "косять" від армії, абсурдна, тому що ці західні регіони у відсотковому відношенні щодо кількості жителів беруть участь у війні анітрохи не менше, ніж інші регіони, і пропорційно несуть жертви, - зазначав Бутусов у своїй статті. - Західна Україна завжди в авангарді - ми це пам'ятаємо по Майдану і по Небесній сотні. Рівень ухильників скрізь однаковий".

Ба більше, "Західна Україна приносить більше жертв на вівтар свободи України порівняно з іншими областями", зазначав Бутусов в тій-таки статті, на доказ публікуючи статистичну таблицю процентного співвідношення загиблих воїнів, призваних з регіону, до кількості жителів даного регіону.

При цьому в Україні неодноразово лунали заклики до ухилення від військової служби або до участі в протестах проти неї, зокрема й у Західній Україні. Так, нещодавно з публічними закликами до ухилення від мобілізації відкрито виступив журналіст з Івано-Франківська Руслан Коцаба, нині підозрюваний у державній зраді.

У постанові Івано-Франківського міського суду зазначалося, що відеозвернення Руслана Коцаби до президента України "Я проти мобілізації" з пропагандистською метою було використано в інформаційних програмах Росії "Час покаже", "Першого каналу" і "Росія 1".

У тій-таки судовій постанові зазначалося: "У період з 23 до 25 січня Коцаба, за обіцяну винагороду, отримав завдання від кореспондента російського телеканалу "НТВ" про збір та підготовку репортажів щодо протестних акцій з приводу мобілізації на території Івано-Франківської області, зокрема в селі Черемхів, Коломийського району [Івано-Франківської області]".

Далі в документі зазначалося, що 1 лютого Руслан Коцаба в селах Коршів і Черемхів намагався в присутності представника телеканалу держави-агресора отримати у місцевих жителів інтерв'ю провокаційного характеру, пов'язаного з мобілізаційною кампанією в Україні.

Після арешту Коцаби Amnesty International заявила про неприпустимість такого заходу і закликала звільнити арештованого, назвавши його в'язнем сумління, а Незалежна медіа-профспілка України підкреслила, що арешт Коцаби створює небезпечний для дотримання свободи слова прецедент, проте визнала, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписуються в нинішню антиукраїнську інформаційну кампанію, яку розгорнула Росія.

"Журналістська профспілка усвідомлює, що пан Коцаба дуже часто переступав межу між професійною діяльністю і політичною активністю. Свідомо чи ні, він озвучував тези російської пропаганди, які в багатьох випадках засновані на неправдивій інформації. Свідомо чи несвідомо він сприяв створенню потрібної Кремлю картинки, яка має мало спільного з дійсністю. Його заклик ігнорувати мобілізацію в армію вписується в цілу інформаційну кампанію, яка має вочевидь організований і скоординований характер", - йдеться в заяві Незалежної медіа-профспілки України.

Із закликами, спрямованими проти мобілізації, і, зокрема, до участі у відповідних протестних акціях, виступають і відверто проросійські сили в Україні. Так, раніше повідомлялося про поширений ними заклик до участі у мітингу проти мобілізації до лав українських Збройних сил, який мав відбутися в осаджуваному сепаратистами Маріуполі. Однак пізніше повідомлялося, що замість мітингу "в неділю, 8 лютого, о 08.30 ранку прийшли місцеві жителі, щоб помолитися за всіх загиблих у збройному конфлікті на сході України. Було від 300 до 500 осіб".

На даний момент публічні заклики до ухилення від військової служби в Україні не є кримінально караним злочином.

Однак законопроект, що передбачає обмеження та позбавлення волі за подібні дії, вже подано до Верховної Ради. Про це повідомляв радник міністра внутрішніх справ України і народний депутат Антон Геращенко.

"Закон спрямований проти платних і безплатних провокаторів,.. які на замовлення російських спецслужб створюють паніку і нагнітають істерію в суспільстві з метою зламати волю українців до перемоги... Як тільки Верховна Рада і президент підтримають закон - сядуть усі провокатори, які закликають зривати мобілізацію", - зазначав Геращенко.

Верховна Рада ухвалила і низку інших документів, спрямованих проти спроб зриву мобілізації, ухилення від військової служби, а також законодавчі положення, покликані зміцнити дисципліну в армійських лавах в умовах ведення бойових дій.


За матеріалами: Новини сьогодні
10-02-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11006

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]