Головна » 2023 » Квітень » 14 » Україна просуває ідею постійного патрулювання Чорного моря країнами НАТО

Україна просуває ідею постійного патрулювання Чорного моря країнами НАТО

У Міністерстві закордонних справ заявили про те, що Україна вважає, що в басейні Чорного моря має бути постійна присутність країн НАТО задля спільного патрулювання або розмінування.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Посадовиця констатувала, що країни ЄС і НАТО після незаконної анексії Криму росією в 2014 році не мали чіткого бачення щодо безпекових викликів у Чорноморсько-Азовському регіоні, і наразі час виправляти ці помилки.

"Наш заклик – спільно напрацювати це стратегічне бачення. Друге – регіональна співпраця не тільки чорноморських країн. Ми наразі думаємо над модальністю такої співпраці. Ясно, що за умов війни вона може мати обмежений характер. Але ми вважаємо, що має бути постійна присутність НАТОвських країн у басейні Чорного моря. Це може бути спільний патруль, це може бути розмінування як спільне завдання щодо вод Чорного моря", – сказала Джапарова.

Вона додала, що українська дипломатія просуває на форумі ці два завдання – візію і конкретні дії.

Коментуючи, як сприймають ідею щодо патрулювання такі чорноморські країни-члени НАТО, як Румунія і Туреччина, Джапарова зауважила, що, оскільки це перший Чорноморський безпековий форум, сьогодні ми можемо не отримати відповіді на наші запитання.

"Але так працює світ, коли ти задаєш тему, наратив, бачення, а потім через певний час вона імплементується. Мені здається, Україна є чемпіоном у світі по дуже швидкому «космічному» просуванню задач, які взагалі ніхто не міг собі уявити", – зазначила перша заступниця міністра.


За матеріалами: Новини сьогодні
14-04-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1327

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]