Головна » 2015 » Жовтень » 1 » В агресії проти мирних жителів опозиція Сирії звинуватила РФ, а США попередили про можливу ескалацію громадянської війни

В агресії проти мирних жителів опозиція Сирії звинуватила РФ, а США попередили про можливу ескалацію громадянської війни

Сирійська опозиція звинуватила Росію в бомбардуванні мирних кварталів. Про це на прес-конференції заявив лідер опозиції Халед аль-Ходжа, повідомляє на своїй сторінці у Twitter незалежний дипломат Реза Афшар, передає УНІАН.

Зокрема, аль-Ходжа засудив російську агресію. За його словами, сирійський народ має право протистояти цим діям Росії.

"Лідер опозиції Сирії Халед аль-Ходжа засудив агресію Росії. Сирійський народ має право протистояти російській агресії", - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що цивільне населення Сирії потребує захисту до того, як буде вироблено політичне рішення ситуації.

"Захист цивільних у Сирії потрібен, перш ніж буде знайдено політичний шлях", - йдеться в повідомленні.

Військове керівництво США назвало операцію Росії в Сирії проти терористичної організації "Ісламська держава" контрпродуктивною. Глава Пентагону Ештон Картер також заявив, що план Москви не підкріплений заходами щодо передачі влади в Дамаску, підкресливши, що боротьба з ІД "без прагнення до паралельної політичної трансформації загрожує ескалацією громадянської війни в Сирії", передає NEWSru.com з посиланням на Reuters.

Крім того, Картер порівняв дії Росії в Сирії з "підливання бензину до вогню".

"Є логічна суперечність в російської позиції, а тепер і в діях у Сирії. Росія заявляє, що вона, з одного боку, має намір воювати з ІД, а з іншого - далі підтримувати Башара Аль-Асада і його режим", - пояснив міністр оборони США.

"Боротьба з ІД без переслідування мети політичної трансформації загрожує ризиком ескалації громадянської війни в Сирії, а з ним того екстремізму і нестабільності, яким, як Москва каже, вона стурбована", - додав Картер.

За його словами, США вважають, що ІД можна перемогти "тільки паралельно з політичним переходом у Сирії".

"Ми будемо наполягати на тому, щоб прагнути досягти цих двох цілей одночасно... Сподіваюся, Росія приєднається до нас у цьому", - сказав Картер.

Разом з цим напередодні, після того як відбулася зустріч президентів Росії і США в ООН, Картер віддав наказ встановити канали комунікації між американськими та російськими військовими, аби уникнути можливих конфліктів у Сирії, повідомив журналістам прес-секретар Пентагону Пітер Кук. Як заявив глава Пентагону, відкриття лінії зв'язку було передбачено домовленістю, досягнутою президентами Росії та США на зустрічі в Нью-Йорку.

За словами Кука, "деталі цього спілкування і його точний час будуть вироблені найближчим часом". Кук підкреслив, що контакти з Москвою необхідні задля того, щоб убезпечити сили антитерористичної коаліції і не допустити хибних оцінок.

Кук також підкреслив, що США наразі не мають наміру міняти програму підготовки сирійської поміркованої опозиції, яка протистоїть "Ісламській державі". Коментуючи невдачі бійців із західною зброєю в боях з терористами, представник Пентагону сказав: "Якщо щось зміниться, ми вам повідомимо". За словами Кука, США будуть зосереджені на тому, щоб боротися з ІД, не надаючи при цьому підтримки чинній владі Сирії.

Раніше, виступаючи на міністерському засіданні Ради Безпеки ООН, держсекретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон готовий підтримати зусилля Росії у боротьбі з "Ісламською державою", якщо ці дії "відображають її реальний намір розгромити цю організацію".

"Але ми не повинні і не будемо змішувати нашу боротьбу з ІД і підтримку Асада", - підкреслив він.

Керрі також зазначив, що влада США поінформувала російську сторону про готовність вже на цьому тижні провести переговори з питання про запобігання конфліктним ситуаціям між військовими обох країн у Сирії.

"Ми поінформували Росію, що готові провести ці переговори із запобігання конфліктам якнайшвидше - на цьому тижні", - сказав він.

Держсекретар також запевнив, що Вашингтон готовий вітати дії Росії, які націлені на боротьбу саме проти угруповання "Ісламська держава".

Прикметно, що в середу, 30 вересня, також стало відомо про відставку заступника помічника глави Міноборони США Евелін Фаркас, яка впродовж п'яти останніх років опікувалася питаннями військових відносин США з Росією, Україною і Євразією. Очікується, що вона покине свою посаду наприкінці жовтня.

Протести в Сирії, що почалися на початку 2011 року в рамках "арабської весни" з вимог реформ і боротьби з корупцією, до літа переросли у збройні сутички і вилилися в громадянську війну. У протистоянні війська президента Башара Асада, відставки якого вимагала опозиція, застосовували хімзброю, підозрюють на Заході.

Світова спільнота докладала зусиль, щоб примирити владу Сирії і опозицію. Однією з мирних ініціатив був план спецпредставника ООН і Ліги арабських держав (ЛАГ) Кофі Аннана, який, однак, не вдався. Переговори влади Сирії та опозиції велися в Женеві, крім того, перемир'ю прагнула сприяти група "друзів Сирії". Конфлікт триває вже більш як чотири роки, і останній рік ускладнився втягненням до нього терористів "Ісламської держави", які взяли під контроль низку сирійських міст. За час конфлікту загинули десятки тисяч людей.

Як повідомлялося, 30 вересня, Рада федерації РФ за поданням президента Росії Володимира Путіна дала згоду на використання військово-повітряних сил Росії на території Сирії.

На початку вересня ЗМІ повідомили, що російські військові вже беруть участь у бойових діях у Сирії на боці урядових військ.

Нагадаємо, вчора Росія завдала першого авіаудару в Сирії, однак не по ісламістах, а по опозиціонерах. Унаслідок бомбардувань, за даними правозахисників, загинули 12 дітей.

Росія запевняє, що йдеться про використання Військово-повітряних сил Росії для підтримки військ режиму Асада в Сирії в боротьбі проти "Ісламської держави".

Лавров на переговорах з Керрі заявив, що РФ в Сирії бомбила тільки позиції ІД

Глави МЗС Росії і США - двох країн, чиї літаки проводять бомбардування території Сирії, - провели зустріч після перших авіаударів, нанесених російськими військово-космічними силами. Глава МЗС Сергій Лавров заявив держсекретареві Джону Керрі, що Росія бомбардує виключно позиції терористів "Ісламської держави", чутки про інші цілі "необґрунтовані" і даних про жертви серед мирного населення немає. Найближчим часом військові двох країн повинні налагодити контакти, щоб уникнути конфліктів у небі країни.

За підсумками зустрічі Лавров назвав головну небезпеку, якою обумовлені нинішні дії. За його словами, Росія побоюється повернення бойовиків ІД в РФ. Він не пояснив, як бомбардування сприяють ліквідації цієї загрози.

"Що стосується ризиків для Російської Федерації, то про ці ризики дуже чітко сказав президент: головний ризик з усієї цієї ситуації полягає в тому, що ті бойовики, які тисячами обчислюються і є вихідцями з країн Радянського Союзу, в тому числі і з Росії, повернуться назад і будуть творити свою чорну справу в нашій країні", - цитує Лаврова "Інтерфакс".

Міністр також заявив, що домовився з Керрі розпочати консультації військових США і РФ щодо Сирії в найближчий час.

Як передає Reuters, Керрі після переговорів повідомив, що перший діалог щодо недопущення конфліктів у небі Сирії може відбутися вже у четвер, 1 жовтня.

Нагадаємо, президент Путін напередодні запевняв, що військові операції РФ в Сирії обмежаться повітряними ударами.

"Ми обговорили кілька різних способів дозволу самого конфлікту, розглянули кілька варіантів такої роботи. Необхідне подальше обговорення. Мені потрібно доповісти керівництву, президенту США, команді наших фахівців. Я думаю, що Сергій Лавров також обговорить це питання в Російській Федерації з президентом Путіним, ми проведемо додаткові зустрічі в майбутньому ... Вкрай важливо знайти рішення даного конфлікту і уникнути ескалації", - заявив Керрі.

Лавров на зустрічі з держсекретарем США Джоном Керрі також розповів, що чутки про нібито інших цілях ВПС Росії в Сирії необґрунтовані, про що і повідомив журналістам. РФ ретельно стежить за точністю ударів в Сирії, дані про мирних жертвах Москві невідомі, цитує Лаврова ТАСС.

ЗМІ: російські літаки бомбили позиції повстанців, яких підтримує ЦРУ

Російські ВПС, які напередодні нанесли серію авіаударів у Сирії, бомбили не тільки позиції терористичного угрупування "Ісламська держава", як відзвітувало російське Міністерство оборони, а й територію, підконтрольну повстанцям, які співпрацюють з Центральним розвідувальним управлінням США. Про це пише Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників.

Як йдеться у статті, принаймні один з авіаударів, нанесених в минулу середу після офіційного рішення РФ вступити в боротьбу з ІД на Близькому Сході, був спрямований проти представників помірної сирійської опозиції, яких з 2013 року фінансує, забезпечує зброєю і тренує ЦРУ.

При цьому джерела WSJ поставили під сумнів заяви російської сторони про те, що цілями ударів авіації були виключно місця дислокації бойовиків ІД. Співрозмовники видання відзначили, що поки незрозуміло, чи навмисно Росія вибрала для своєї атаки позиції повстанців, яких підтримує Вашингтон, або ж територія потрапила під обстріл помилково. Також невідомо, чи були жертви серед повстанців, цитує РБК видання.

Сполучені Штати не перший рік підтримують помірну опозицію, яка бореться проти режиму Башара Асада, змістити якого з політичного поля сподівається Вашингтон. Тим часом президент РФ Володимир Путін нещодавно ясно висловив позицію Москви, яка полягає в тому, що хоча на Заході сили, що протистоять Асаду, називають опозицією, насправді сирійська влада б'ється з терористичними організаціями. Про це російський лідер сказав в інтерв'ю американським телеканалам напередодні виступу на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

На запитання журналіста Чарлі Роуза про мільйони сирійців, які стали, на його думку, біженцями через Асада, і тисячах людей, які були вбиті армією, президент РФ відповів: "А як ви вважаєте, чи правильно чинять ті, хто підтримує збройну опозицію і головним чином терористичні організації тільки для того, щоб скинути Асада, не піклуючись про те, що буде з країною після повного знищення її державних інститутів?" 


За матеріалами: Новини сьогодні
01-10-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1920

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]