Головна » 2023 » Квітень » 7 » В чому секрет фінів - Фінляндія в шосте поспіль стала найщасливішою країною у світі

В чому секрет фінів - Фінляндія в шосте поспіль стала найщасливішою країною у світі

Поширюється думка, що фіни щасливі, тому що не ставлять високих очікувань від життя, але деякі дослідники з цим твердженням не погоджуються.

Нещодавно Фінляндію шостий рік поспіль визнали найщасливішою країною у світі. Дослідники з різних куточків світу висовують низку теорій, щоб пояснити цей успіх фінів: від більшої рівності доходів до більшої кількості часу, проведеного на природі.

Деталі

Один фінський професор соціології приписав становище країни "культурній орієнтації, яка встановлює реалістичні межі для очікувань хорошого життя". Тобто він, схоже, вважає, що фіни щасливі, тому що вони не ставлять надто високих очікувань від життя.

Старший викладач Університету медицини та наук про здоров’я RCSI Йоланта Беркне погоджується з цим й зазначає, що нам необов'язково зменшувати очікування, щоб бути щасливішими. Навпаки, за її словами, психологічні дослідження свідчать про протилежне.

Дослідниця зазначає, що високі очікування важливі, оскільки вони дозволяють нам мріяти та ставити цілі, для досягнення яких потрібно працювати. За допомогою процесу, який називається ментальним контрастуванням, ми створюємо судження про наші очікування від майбутнього та вирішуємо, які мрії реалістичні для здійснення, а від яких варто відмовитися.

Наприклад, ви можете уявити, що живете з багатьма друзями навколо вас. Якщо ви сидите самі вдома, мрієте про це та сумуєте через реальність самотності, ментальний контраст допоможе вам визначити свою мрію, передбачити потенційні перешкоди, спланувати дії для їх подолання та досягти мети, яка допоможе вам знайти друзів.

Тож високі очікування, коли вони реалістичні, можуть слугувати мотиваційною силою для внесення змін.

Високі очікування також зберігають у нас оптимізм, тож ми продовжуємо рухатися вперед, попри труднощі. Навіть коли щось здається нереальним, високі очікування дозволяють робити кроки в недосяжному напрямку та покращувати життя.

Наприклад, ваші очікування знайти партнера на все життя можуть зменшитися, коли ваші стосунки розриваються. Однак, якщо ви продовжуєте мати високі очікування, що зустрінете потрібну людину, ви, швидше за все, приєднаєтесь до сайту знайомств і шукатимете можливості познайомитися з новими людьми.

За словами Беркне, низькі очікування обмежують нашу здатність розвиватися та рости. Мати низькі очікування щодо того, що ми досягнемо того, на що сподіваємося, не є хорошим способом адаптації до змін у житті та може призвести до почуття безпорадності та відчаю.

Коли ми маємо низькі очікування успіху після труднощів, ми, швидше за все, здамося, наприклад, не намагатимемося спробувати додаток для знайомств. Навіть коли наші шанси на успіх об’єктивно високі, ми уникатимемо можливостей через низькі очікування того, що у нас все буде добре.

Отже, високі очікування можуть допомогти нам адаптуватися до мінливих обставин і продовжувати рухатися далі. Це ознака стійкості, здатності до адаптації та добробуту.

Дослідниця також наголошує, що хоча корисно ставити перед собою високі очікування, ми також прагнемо працювати краще, коли інші люди мають від нас високі очікування. Це називається ефектом Пігмаліона.

Наша віра в те, що інші бачать у нас спроможність досягнути більшого, ніж ми думаємо, може спонукати нас працювати краще. Так само, коли інші мають низькі очікування від нас, ми, як правило, працюємо гірше. Ефект Пігмаліона був широко перевірений на робочих місцях та в освіті.

З іншого боку, надто високі очікування можуть мати негативні наслідки. Уявіть, що ви переоцінили свої навички та кинули собі надто важкий виклик. Невідповідність ваших навичок цьому виклику може призвести до розчарування та навіть тривоги.

Щоб нейтралізувати це, усе, що вам потрібно зробити, це повернутися до рівня, який краще відповідає вашому рівню навичок, але на якому ви здатні прогресувати. Ми схильні робити те саме в реальному житті, щоб зберегти рівновагу.

Наприклад, скажімо, ви організовуєте звану вечерю для своїх друзів. Якщо ви зобов’язуєтеся приготувати вишукану їжу, яка є надто складною, ваша тривога може досягти такого високого рівня, що ви не зможете насолоджуватися власною вечерею. Натомість ви можете зменшити свої очікування та приготувати їжу, яка не потребує таких навичок, але все одно буде викликом для вас (і сподобається вашим товаришам).

Однією з причин, чому люди можуть не мати великих очікувань, є те, що вони хочуть захистити себе від розчарування, коли їхні надії не справдяться, що є обґрунтованим занепокоєнням. Однак, якщо навчитися керувати своїми емоціями, коли з’являється смуток і розчарування, ми зможемо ефективніше справлятися з труднощами.

Беркне підкреслює, що плюси високих очікувань, які спонукають нас ставити та досягати цілей, переважують мінуси, і будь-який "захист", який ми можемо отримати від низьких очікувань.

Раніше вчені поділилися методом, який дозволить виявити брехню у 80% випадків. Дослідники заявляють, що для виявлення брехні краще зосередитися на одному факторі, а не звертати увагу на безліч змінних.


За матеріалами: Новини сьогодні
07-04-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1280

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]