Головна » 2019 » Січень » 3 » В Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства говорили про збереження пралісів

В Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства говорили про збереження пралісів

Про збереження пралісів говорили в Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства

Про це повідомляє Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

Учора, у Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулась нарада щодо збереження пралісів. Нарада відбулась під керівництвом начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги та за участі головного лісничого-заступника начальника Ігоря Коцура, директора ДП «Перечинське ЛГ» Ярослава Кополовця, координатора лісових проектів WWF в Україні Андрія Плиги та спеціалістів управління.

Для створення на базі пралісів об'єкту природно-заповідного фонду потрібно наукове обґрунтування та клопотання про створення пралісової пам'ятки природи. Підставою для створення пралісової пам'ятки є висновок про відповідність певної ділянки лісу критеріям пралісів, квазі-пралісів чи природних лісів.

Варто додати, що Держлісагентство ще з січня 2018 року зобов'язало призупинити ведення будь-яких лісогосподарських заходів, до вирішення питання статусу кожної із ділянок, що потенційно відповідають критеріям визначенням належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів або природних лісів. Лісівники Закарпаття беззаперечно дотримуються цих вимог і на території пралісів не ведуть господарської діяльності, адже ліси відіграють виключно важливу роль у збереженні біологічного різноманіття та пом'якшення впливу змін клімату.

«Сьогодні ми зробили попередні висновки про виділення пралісових ділянок у ДП «Перечинське лісове господарство». Підписання висновків свідчить про те, що лісівники цілеспрямовано працюють у природоохоронному напрямку задля їх збереження для майбутніх поколінь», - відмітив Валерій Мурга.

Відтак, учора на спільній зустрічі були розглянуті пропозиції WWF та коментарі працівників лісового господарства, і був досягнутий консенсус, згідно з яким 1714 га ідентифікованих пралісів та старовікових лісів отримали офіційний статус.

Таким чином, Перечинський лісгосп став першим на Закарпатті, в якому ідентифіковані праліси та квазіпраліси були взяті під охорону в рамках Закону №2063 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», прийнятого наприкінці 2017 року. Згідно з цим законом, передбачається надання офіційного статусу пралісам та старовіковим лісам, і подальше створення пралісових пам'яток природи, на території яких забороняється будь-яка лісогосподарська діяльність.


За матеріалами: Новини сьогодні
03-01-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1479

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]