Головна » 2023 » Грудень » 23 » Вчені: Людські сльози містять речовину, яка зменшує агресію

Вчені: Людські сльози містять речовину, яка зменшує агресію

В людських сльозах міститься речовина, що зменшує агресію. Вчені припускають, що це результат еволюції, який має захищати немовлят. Про це повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Plos Biology.

Група вчених з Ізраїля та США встановила, що запах жіночих сліз знизив чоловічу агресію більш ніж на 40% та викликав певні зміни в мозку.

Щоб дійти такого висновку, вони зібрали сльози шести жінок, які плакали під час перегляду сумних фільмів. Потім вчені декілька разів дали понюхати 31 чоловіку або сльози, або фізіологічний розчин. Після цього до верхньої губи кожного з них вони прикріпили тампон, просочений однією з двох рідин.

Згодом чоловіки взяли участь у комп'ютерній грі, під час якої у них несправедливо віднімали бали. Цей метод використовується в психології для провокування агресії.

Агресивна поведінка у вигляді помсти була на 43,7% нижчою у тих чоловіків, які нюхали жіночі сльози. Просканувавши їхній мозок, науковці побачили, що ці чоловіки мали більше функціональних зв'язків між областями, які відповідають за запахи та агресію. Водночас активність у мережах мозку, що керують агресією, була нижчою.

Під час лабораторних тестів вчені виявили, що під впливом сліз активуються чотири типи рецепторів на нюхових нейронах. Це свідчить про те, що саме вони можуть реагувати на речовину, яка зменшує агресію.

Співавтор дослідження Ноам Собел зауважив, що хімічні речовини у сльозах навряд чи мають великий вплив на соціальну взаємодію дорослих.  Однак склад сліз міг еволюціонувати для захисту немовлят.

"Немовлята не можуть сказати: "Припиніть бути агресивними до мене". Вони дуже обмежені у своїй здатності спілкуватися і безпорадні. Немовлята зацікавлені в тому, щоб знизити рівень агресії людей, і це відображає нашу сумну реальність", – сказав він.

Зниження агресії може бути лише однією з функції сліз. Тому необхідні подальші дослідження.

Наступним вчені планують визначити активну речовину, що входить до складу сліз. Потенційно її могли б використовувати для зменшення агресії.


За матеріалами: Новини сьогодні
23-12-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1653

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]