Головна » 2013 » Липень » 8 » Вчені знайшли останки носорога «запеченого» в магмі 9,2 млн. років тому.

Вчені знайшли останки носорога «запеченого» в магмі 9,2 млн. років тому.

Вчені знайшли останки носорога «запеченого» в магмі 9,2 млн. років тому.

Череп молодого носорога, який загинув 9,2 млн. років тому, був виявлений збереженим у вулканічних породах у Туреччині. Цей збережений череп, як вважають, належав великому дворогому носорогові, поширеному у східному Середземномор'ї в той період.

Незвичайні особливості викопної тварини говорять про те, що він був «запечений» у вулканічних потоках, аналогічних тим, які обрушилися на Помпеї. Жахлива смерть носорога була майже миттєвою. Його тіло піддалося впливу температури близько 400 ° C, а потім було розчленоване в пірокластичних потоках, і череп відокремився від тіла. За словами експертів, вік тварини на момент смерті становив приблизно 10-15 років.

За цим пішло сильне зневоднення в результаті сильної спеки від вулканічного попелу, потік якого відніс череп приблизно на 30 км на північ від місця виверження, де він і був виявлений.

Менше 2% викопних істот збереглися у вулканічній породі, тому подібна знахідка є вкрай рідкісною, як вважають вчені з Університету Монпельє у Франції, які виявили череп.

Хоча інші дослідники раніше вже знаходили скам'янілості м'якотілих організмів, які збереглися у вулканічному попелі, органічні речовини поблизу активних вулканічних вивержень, як правило, швидко руйнуються від високої температури

За матеріалами: Новини сьогодні
08-07-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11167

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]