Головна » 2023 » Березень » 25 » Виявилися агентами СЗР спіймані в Словенії російські шпигуни

Виявилися агентами СЗР спіймані в Словенії російські шпигуни

Спіймані в Словенії російські шпигуни виявилися агентами СЗР. Це найбільший провал служби з 2010 року.

Подружня пара з Аргентини, заарештована за підозрою у шпигунстві на користь росії у січні у Словенії, працювала на російську службу зовнішньої розвідки (СЗР). Про це повідомляє The Guardian з посиланням на два поінформовані джерела.

Востаннє настільки великий провал СЗР був понад 10 років тому, коли в США накрили мережу шпигунів-нелегалів.

Спочатку повідомлялося, що затримані працювали на ГРУ рф. Однак тепер джерело The Guardian каже, що у приватних розмовах представники москви швидко визнали, що Марія Майєр та Людвіг Гіш — офіцери СЗР. Наразі, за його словами, між москвою та західними країнами ведуться переговори про обмін їх на іноземців, які перебувають у в’язниці у росії.

У четвер міністр закордонних справ Словенії Таня Файон повідомила журналістам, що заарештовані – громадяни росії.

Газета докладно розповідає про те, чим займалися Майєр та Гіш у Словенії. Вони були шпигунами-нелегалами, оселилися у передмісті столиці Любляна у 2017 році. Пара мала двох дітей. Майєр займалася просуванням онлайн-галереї мистецтв «5’14».

Гіш жив за аргентинським паспортом, в якому країною народження була вказана Намібія. Він керував компанією DSM&IT, що займається продажем ПЗ для організації поштових скриньок та блокування вірусів. У компанії при цьому досить скромний цифровий слід (всього три підписники у твіттері), і сама вона, за словами одного зі знайомих пари, «не дуже вражає» і «відстає від сучасних технологій, які застосовуються в Європі і навіть у росії на п’ять років» .

Пара використовувала свою роботу, щоб активно пересуватися Європою. Майєр, наприклад, щонайменше двічі була в Загребі, кілька разів їздила до Великої Британії, де представляла свої роботи на виставці. Гіш також використовував роботу для поїздок по ЄС, зокрема він побував на виставці з кібербезпеки в Німеччині. За словами одного із джерел видання, основна робота для шпигунів була за межами Словенії.

У ході обшуків було вилучено велику суму готівки, що може вказувати на те, що до обов’язків пари входило платити інформаторам. Грошей було настільки багато, що їхній підрахунок зайняв кілька годин, уточнює The Guardian.

Гіш і Майєр говорили іспанською та англійською, стверджуючи, що поєднання приголосних у словенській мові для них надто складно. Можливо, у такий спосіб вони намагалися приховати свій російський акцент.

Пара може бути частиною ширшої шпигунської мережі СЗР. Незабаром після арешту Майєр та Гіша у Любляні з Афін та Ріо-де-Жанейро терміново виїхали грецька репатріантка та громадянин Бразилії. Грецька влада вважає, що ця пара також була шпигунами-нелегалами СЗР, які побоювалися, що справа Майєр та Гіша може розкрити їх.


За матеріалами: Новини сьогодні
25-03-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1291

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]