Головна » 2017 » Лютий » 6 » Вирішили не підривати, а розчищати екскаваторами закарпатський льодовий затор

Вирішили не підривати, а розчищати екскаваторами закарпатський льодовий затор

  У Словаччині почали розбирати льодовий затор на р. Уж, що починається на їхній території. Він загрожував підтопленням Ужгорода та приміського села Сторожниця. Про це сьогодні, 6 лютого, повідомив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль на своєму сайті.

"Велетенський льодовий затор виявили учора на підставі проведеного спільного обстеження транскордонної річки Уж у зоні державного кордону на українській та словацькій територіях. Затор має довжину 5,5 км, починається в створі гідрометричного посту (Словаччина), нижче села Пінковце та закінчується в с. Сторожниця Ужгородського району (Україна). За результатами поїздки начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимира Чіпака в Кошицький край (Словаччина) словацькі водники прийняли рішення розблокувати льодохід в р.Уж на своїй території з допомогою важкої техніки. Підірвати його виявилося неможливим через близькість гідрологічного посту та житлових будинків", – повідомив Москаль.

Наразі, за його словами, словацькі водники звільняють русло річки від великих брил екскаваторами, які мають виліт стріли до 25 метрів. Завдяки цьому рівень води в Ужі на українській території знаходиться в межах норми, загрози підтоплень немає.

Разом із тим, за повідомленням Управління ДСНС в Закарпатській області, унаслідок танення снігу та сильного дощу учора під вечір знову на території Закарпатської області відбулося часткове підтоплення 16 дворогосподарств в Іршавському та Виноградівському районах. Для ліквідації наслідків залучено підрозділи ДСНС у кількості 10 одиниць техніки та 36 рятувальників.

Також залишаються підтопленими місцеві автошляхи - на ділянці Тисянка-Геївці та у с. Шаланки Виноградівського району.

Для попередження підтоплення ділянки автошляху державного значення Київ-Чоп поблизу с. Зняцево Мукачівського району працівниками Мукачівського МУВГ укладено захисну лінію з мішків з піском завдовжки 150 м. Для попередження переливу правобережної дамби р.Боржава в районі с.Верхні Ремети Берегівського району силами Берегівського МУВГ здійснено нарощення дамби на 0,5 м., укладено 1 тис мішків з піском.

Раніше Москаль повідомляв, що вода в Ужі, у разі стрімкого підняття, може затопити частину Ужгорода.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-02-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1916

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]