Головна » 2023 » Квітень » 17 » Вперше з 2012 року глава МЗС України відвідав Ірак

Вперше з 2012 року глава МЗС України відвідав Ірак

Вперше за 11 років міністр закордонних справ України прибув із робочим візитом до Іраку. Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Кулеба провів у Багдаді перемовини з міністром закордонних справ Іраку Фуадом Хусейном. Міністр розповів іракському колезі про те, як українські військові відбивають російську агресію та звільняють окуповані території.

"Україну та Ірак об'єднує багаторічна історія дружби та взаємної поваги. Свого часу українські військовослужбовці допомагали нормалізувати ситуацію на іракській території. Нині уряд Іраку підтримує суверенітет і територіальну цілісність України на тлі повномасштабного вторгнення росії", — сказав Кулеба.

Під час зустрічі з Хусейном український міністр обговорив "формулу миру" президента Володимира Зеленського. Також обговорили експорт українського зерна.

Ще міністри домовилися провести низку консультацій у відомствах України та Іраку, щоб активізувати співпрацю в торгівлі, освіті та цифровізації. Кулеба запросив Хусейна в Україну.

Крім того, співрозмовники домовилися про політичні консультації міністерств закордонних справ, а також про п'яте засідання міжурядової комісії з питань торговельного, економічного, наукового й технічного співробітництва. Попереднє засідання відбулося у 2012 році.

Видання The Guardian у квітні 2022 року писало, що росія отримує контрабандні боєприпаси та військову техніку з Іраку для війни проти України. За їхніми даними, до рф з Іраку відправили ручні протитанкові гранатомети, протитанкові ракети, а також системи залпового вогню бразильського виробництва.

У жовтні 2022-го в МЗС Іраку заявили, що їхня позиція щодо війни в Україні полягає "в необхідності знайти мирне вирішення кризи, уникнути ескалації, покладатися на переговори, проявляти стриманість і закликати до діалогу між сторонами".

Під час пресконференції з Кулебою Фуад Хусейн заявив, що Ірак виступає за припинення вогню в російсько-українській війні, а також хоче бути посередником у врегулюванні війні. За його словами, таку позицію він озвучив і міністру закордонних справ росії лаврову.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-04-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1332

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]