Головна » 2013 » Лютий » 12 » Вулкани викликають парниковий ефект

Вулкани викликають парниковий ефект

  Вулкани викликають парниковий ефект

Цикл клімату на Землі повторюється між теплицею і льодовиками протягом останніх 500 млн. років, що, можливо, було викликано діями вулканів, які викидають величезні кількості двоокису вуглецю в атмосферу.

Перехід від парникового ефекту на Землі до льодовикового періоду повторюється протягом останніх 100 млн. років. Вчені вважають, що коливання між двома кліматичними станами є природним наслідком тектонічних плит. Схоже, що тектонічна активність підтримується епізодичними спалахами вулканів уздовж континентальної дуги. У цих місцях тектонічні плити пропускають масові прориви лави і є найбільш крупним магматично активним регіоном на Землі.

Вулкани уздовж континентальної дуги випускають в період активності величезну кількість вуглекислого газу. Ця теорія може пояснити процеси зміни і підтримки ефекту теплиці або льодовикового періоду протягом багатьох мільйонів років.

Довжина зони субдукції і кількість вулканів уздовж континентальної дуги не змінюються, але природа самої дуги, чи є вона континентальною або океанічною, постійно змінюється. Саме в стадії континентальної дуги, вуглекислий газ виділяється з постійно зростаючих запасів вуглецю в межах континентів.

За матеріалами: Новини сьогодні
12-02-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11440

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]