Головна » 2013 » Квітень » 9 » Юрій Туряниця випустив книгу "Колядки Закарпаття"

Юрій Туряниця випустив книгу "Колядки Закарпаття"

Нещодавно наш край відвідали канадські українці. Вони жваво прилучалися до колиски рідної культури, любов до якої прищепили їх предки. В народної артистки України Клари Балог вони вчилися чисельним танцям, а старійшину фольклористики Закарпаття Юрія Туряницю полюбили за зібрані масиви народної творчості.

Зокрема, за останню книгу колядок, яка так і називається «Колядки Закарпаття».
До ошатного фоліанту видавництва «Краєвиди Карпат» ввійшли відомі в області українські, словацькі, угорські, російські, чеські, польські, німецькі і румунські пісні-колядки — народна пісенність газдовитих і миролюбних людей різних національностей і мов, які живуть у злагоді й взаємоповазі в благодатному куточкові під Карпатами.
Кандидат філологічних наук Юрій Туряниця зробив наступний висновок про свою ґрунтовну роботу, що завершилася названою книгою:
— На крилах величальної і доброзичливо-вітальної мелодії прилинули до нас із давніх-давен обрядові пісні-колядки, воздаючи славу во вишніх не лише чоловіколюбцю Ісусу Христу, але й життєдайному Сонцю, Землі, усім добрим людям. Ці високомистецькі твори — джерело духовної краси, несуть у людські хати святковий спокій, душевну злагоду. Вчать людей бути благородними, милосердними, дружелюбними. Виражають ідеали, до яких здавна прагнуть добрі люди, чим і зумовлена велика живучість пісень-колядок, вселюдська висока повага до них і любов.
Цікаво, що до колядок поміщені й ноти, а художнє оформлення зробила талановита внучка автора Кароліна Туряниця.

Василь ЗУБАЧ, "Голос Карпат"


За матеріалами: Новини сьогодні
09-04-2013
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 11270

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]