Головна » 2018 » Квітень » 16 » З 15 березня набувають чинності нові правила поховання - похорон по-новому. ВІДЕО

З 15 березня набувають чинності нові правила поховання - похорон по-новому. ВІДЕО

З 15 березня цього року діють поправки до кримінального кодексу України, згідно з якими експертиза тіла загиблого проводиться тільки після постанови суду.

Ще до вступу в дію згаданої поправки, вона викликала чималий резонанс і критику. Йшлося про те, що в результаті дії цієї законодавчої новели для поховання померлого знадобиться чекати довше ніж зазвичай, а слідчі та судді будуть перевантажені.

Нові правила поховання

Справа в тому, що, за новими правилами, морги не зможуть взяти тіло без проведення судово-медичної експертизи трупа.

Як проходили похорони раніше? Якщо людина помирала вдома, то викликали швидку медичну допомогу та слідчо-оперативну групу. Медики констатували смерть людини, а слідчі відкривали кримінальне провадження. Тіло відправляли в морг з постановою на проведення судово-медичної експертизи. Ця постанова була «перепусткою» в морг, щоб тіло прийняли.

Якщо померлий був похилого віку, довго перебував під наглядом лікаря в домашніх умовах, то процедура була ще простіше. Лікар міг виписати довідку про відсутність слідів насильницької смерті. В цьому випадку можна було обійтися зовсім без розтину.

З 15 березня будуть діяти нові правила. Слідчим тепер буде заборонено призначати експертизу. Замість цього вони повинні звертатися за дозволом на проведення експертизи в суд. Час, протягом якого можна отримати такий дозвіл, – 72 години. Тобто три доби тільки для того, щоб отримати дозвіл на проведення експертизи і відвезти тіло в морг.

Де буде весь цей час буде перебувати труп, поки ніхто не знає, закон це не пояснює. Будинки тримати тіло неможливо, а морг не може прийняти його без дозволу суду.

Такого порядку будуть дотримуватися у всіх випадках, незалежно від того, була смерть природною чи насильницькою.

Хоча якщо сталося вбивство, то ситуація ще більш ускладнюється. Поки будуть чекати дозвіл на експертизу і проведення розтину, будуть втрачені докази.

Юристи наполягають на тому, що тіло повинні в будь-якому випадку прийняти в морг. А ось з дозволу суду повинні вже проводити розтин.

Яка ситуація в Закарпатській області після місяця дії поправки, – дізнавалися наші журналісти.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-04-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1626

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]