Головна » 2019 » Жовтень » 12 » За фільм “Маруся” де йдеться про долю закарпатської дівчини режисер отримав відзнаки. ФОТО

За фільм “Маруся” де йдеться про долю закарпатської дівчини режисер отримав відзнаки. ФОТО

Режисер отримав відзнаки за фільм “Маруся” де йдеться про долю закарпатської дівчини

15-річна Маруся, найбагатша дівчина в селі Угля на Тячівщині, змушена вийти заміж, аби уникнути переслідування родини новим режимом

Фільм режисера і вченого-юриста В’ячеслава Бігуна «Маруся» про долю закарпатської жінки відзначено на XVII Міжнародному кінофестивалі «Покров», який завершився 10 жовтня, пише Сhas-z.com.ua.

Журі фестивалю склали Єгор Бенкендорф, польський кінематографіст Юрій Каліна, журналістка Юлія Комінко, актор Дмитро Лаленков.

Автор отримав нагороди як «Кращий режисер українського короткометражного кіно» та «Спеціальний приз Андрія Бенкендорфа за вклад у розвиток православного ігрового кіно». Нагадаємо, що В’ячеслав Бігун, окрім більше 20 документальних, є автором трьох ігрових фільмів: «Місто ангела», «Страсті» та «Мати. В ім’я мільйонів», останній із яких відзначено на МКФ «Покров» у номінації «Найкраща актриса» (Леся Липчук) у 2018 році. В 2017 році журі МКФ «Покров» відзначило стрічку автора «Її хліб насущний» про 95-річну героїню, яка пережила Голодомор і уникла Голокосту через удочеріння українцями.

Цікаво, що фільм «Маруся», попри його популярність серед глядачів у Закарпатті, здобув лише перші фестивальні відзнаки. Раніше він демонструвався на МКФ Grandmother Film Festival у Роттердамі та Берліні та на Канівському міжнародному кінофестивалі. Фільм показує долю дівчини на тлі закарпатської історії. 15-річна Маруся, найбагатша дівчина в селі Угля на Тячівщині, змушена вийти заміж, аби уникнути переслідування родини новим режимом. Оповідаючи про життя онукові, вона проливає світло не лише на історію родини, але й Закарпаття. Фільм відображає й наслідки землетрусу влітку 2015 року. Зафільмована в селі Округла та Тячеві, ця стрічка про матір-героїню Марію Федорівну Свид – бабусю автора фільму.

«Не зважаючи на те, що це автобіографічна розповідь однієї людини, написала про стрічку етнограф і поетеса Галина Виноградська, фільм дуже динамічний, у ньому є багато дійових осіб. Це і діти, внуки, правнуки, зяті, невістки, сусіди, односельці. А ще: півники, курочки, курчата, голуби, песики, котики, корівки, мурашки… Статечна розповідь пані Марії плине на фоні яскравих краєвидів мальовничого гірського села Округла, його вуличок, будівель, садів, городів, сіножатей. У постановці кожного кадру відчувається глибока і справжня любов автора фільму до персонажів по той бік об’єктиву»,

В’ячеслав Бігун – вчений-юрист і кінематографіст із Закарпаття. Народився в Тячеві, навчався й працював у провідних університетах і наукових установах світу, юристом – в Європейському суді з прав людини. Кандидат юридичних наук, магістр кіномистецтв. Автор більше 500 публікацій з високим індексом цитувань. Як режисер, В’ячеслав Бігун відомий 20 стрічками, які здобули більше 50 нагород, а також 17-денним голодуванням на знак духовної солідарності з Олегом Сенцовим.


За матеріалами: Новини сьогодні
12-10-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1497

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]