Головна » 2013 » Вересень » 6 » За останні 200 років землетрусів понад 7-8 балів на Закарпатті не було

За останні 200 років землетрусів понад 7-8 балів на Закарпатті не було

У Закарпатській області є кілька сейсмічно активних зон. «Прокидаються» вони з періодичністю раз на 25 років. Однак, за останні 200 – землетрусів понад 7-8 балів на території  Закарпаття не було. Zaholovok.com.ua розпитав про сейсмічну ситуацію на Закарпатті завідувача Ужгородської сейсмічної станції Світлану Плішко, яка працює тут з 1981 року.

Сейсмічна станція в Ужгороді фіксує землетруси по всьому світу: відчутні поштовхи і в Японії, і в Чилі, і в Мексиці. Саме ужгородські фахівці у часи Радянського Союзу одними з перших випробовували прилади для роботи сейсмічних станцій. Зараз  вони також використовуються, правда з певними цифровими осучасненнями.

В Ужгороді станцію побудували у 1949 році, з 1950-го пішли перші записи. Працювали тоді на аналогових приладах. Зараз робота ведеться і за допомогою сучасних пристроїв, які переробляють отриману інформацію у цифровий вигляд. Працює ужгородська сейсмічна станція на розробках львівських фахівців.

Ужгородська сейсмічна станція фіксує землетруси по всьому світу: «Чуємо землетруси від 5 балів по Ріхтеру. Ужгород фіксує поштовхи і в Японії, Чилі, Фіджі… Словом, все, що вище 5 балів, ми фіксуємо. Поштовхи, які відбуваються ближче до нас, можемо зафіксувати навіть від 3-4 балів. Чим ближче стався землетрус, тим легше нашій апаратурі його почути», – розповідає Світлана Плішко.

Закарпаття є семибальною сейсмічною областю. Однак, як стверджує пані Світлана, після паводків і зсувів йшлося про те, щоб збільшити бальність області до 8-ми.



За матеріалами: Новини сьогодні
06-09-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11252

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]