Головна » 2022 » Листопад » 25 » Заявили, що війна в Україні несе загрозу існуванню організації ОБСЄ

Заявили, що війна в Україні несе загрозу існуванню організації ОБСЄ

Розв'язана росією агресивна війна ставить під загрозу існування Організації з безпеки та співробітництва в Європі, тож потрібно докласти зусиль для збереження цієї структури.

Про це заявив спецпосланник чинного голови ОБСЄ Артур Дмоховський на засіданні ПА ОБСЄ у Варшаві: "Неоголошена, неспровокована варварська війна в регіоні ОБСЄ становить найбільшу екзистенційну загрозу для організації з моменту її заснування", – зазначив дипломат.

За його словами, нещодавня загибель двох громадян Польщі чітко демонструє, що війна, яку веде росія, становить безпосередню загрозу безпеці не лише України, а й інших країн.

"Захищаючи жертву – Україну – та протиставляючи себе агресору – росії, ОБСЄ захищає також заснований на правилах міжнародний порядок. Це записано в основоположних принципах організації, які є засадами міжнародної безпеки та стабільності. російська агресія зруйнувала засади сучасної концепції безпеки, жодні механізми та заходи не змогли запобігти цій атаці в серці регіону ОБСЄ", – констатував Дмоховський.

Він указав, що російська агресія також посилює суперечки та напругу серед учасників організації.

Водночас у Варшаві переконані: механізми ОБСЄ, навіть якщо вони виявилися неефективними для запобігання цій війні, можуть знадобитися в майбутньому. Для цього потрібна адаптація організації, проте у цьому зв'язку можна обговорювати лише модернізацію робочих методів, але не принципи. Функції ОБСЄ зараз працюють в аварійному режимі, зазначив дипломат, але тенденція не є незворотною, якщо з'явиться політична воля.

"Є одна умова: російська армія мусить піти з території України, а росія має поважати міжнародне право. Адаптація і модернізація ОБСЄ не має дозволяти поступок і умиротворення", – підкреслив представник МЗС Польщі.

"На тлі драматичних фактів звірств, які чинить росія, доки вона не вирішить змінити свою поведінку, навряд чи можна уявити і прийняти повернення до business-as-usual на терені ОБСЄ", – додав Дмоховський.

Він звернув увагу на те, що однією з цілей російської тактики в ОБСЄ було закрити її структури в Україні. Тож для Польського головування було важливим зберегти присутність у нашій державі.

Дипломат також висловив задоволення з того приводу, що програма підтримки України буде продовжена як ключовий елемент результатів Польського головування.

Довідка

20-те осіннє засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ відбувається 24-26 листопада у Варшаві. До його делегатів у перший день роботи звернувся Президент України Володимир Зеленський, який закликав усунути будь-яку можливість для прибічників терору брати участь у діяльності ПА ОБСЄ.


За матеріалами: Новини сьогодні
25-11-2022
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1379

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]