Головна » 2016 » Лютий » 8 » Закарпаття зможе залучити багатомільйонні ґранти у розвиток краю через Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА

Закарпаття зможе залучити багатомільйонні ґранти у розвиток краю через Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА

У рамках офіційного візиту до м.Ніредьгаза (Угорщина) делегація від Закарпаття взяла участь у загальних зборах Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА.

Угорську сторону представляв досить поважний контингент, а саме: Міністерський комісар Міністерства національного розвитку Угорщини Кішш Антал, Уповноважений Уряду в Саболч-Сатмар-Березькій області Козма Петер, голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області, голова ЄОТС ТИСА Шестак Оскар, його заступники, угорські депутати, мер міста Кішварда Лелесі Тібор, Генеральні консули Угорщини в м.Ужгород та м.Берегове – Бугайла Йожеф та Саліпскі Ендре та інші представники дипломатичних та урядових відомств.

З українського боку офіційну делегацію представляли голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, народний депутат України, голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович, колишній голова обласної ради Володимир Чубірко, обласний обранець, голова постійної комісії обласної ради з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації Пейтер Чаба та інші.

Після представлення Оскаром Шестаком новобраного керівника Закарпатської облради, Михайло Рівіс коротко розповів про себе та визначені пріоритети на цій посаді. Один із них – розвиток міжнародних зв’язків, транскордонної та прикордонної співпраці. У цьому контексті вже досягнуто домовленості з керівництвом Саболч-Сатмар-Березької області за результатами переговорів у першій половині дня. Він також подякував за допомогу, яку активно надають угорські партнери Закарпаттю, можливість працювати і вирішувати спільні проблеми завдяки ЕGTC – юридичного інструменту ЄС, покликаного розвивати співпрацю регіонів.

- Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА є першим проектом в Україні, об’єднанням, створеним між країною-членом ЄС та третьою країною, – зазначив Михайло Рівіс. – Це не тільки яскраве свідчення тісної співпраці прикордонних областей обох країн, але й закріплення щирих намірів співпрацювати у новому форматі заради реалізації спільних інвестиційних та культурно-освітніх проектів.

Він також підкреслив, що саме Закарпатська область, яка межує одразу з чотирма європейськими державами – Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Польщею, може стати майданчиком для відпрацювання нових механізмів та форм співробітництва України з ЄС за рахунок фінансування спільних транскордонних проектів і бути прецедентом для інших областей, які межують з країнами-членами Євросоюзу.

- На Закарпатті ми акумулюємо всі можливості для того, аби показати що може ЄС зробити з окремо взятим регіоном. Для того, щоб співвітчизники могли побачити, які цінності несе асоціація з ЄС, ми закладаємо програми розвитку як через підтримку з боку держави, так і використовуючи можливості обласного бюджету. Водночас, надзвичайно велику надію покладаємо і на кошти Європейського Союзу, – резюмував голова облради.

Відтак у ході загальних зборів обрано директора ЄОТС ТИСА Андрею Цап (Угорщина), її заступником – Юдіту Євчак, радника голови облради, яка відтепер представлятиме українські інтереси. Остання зазначила, що докладатиме максимум зусиль для активізації діяльності міжрегіонального об’єднання «Тиса».

- Це об’єднання допоможе Закарпаттю відіграти значну роль у євроінтеграційних прагненнях України та можливість залучити європейські багатомільйонні ґранти у розвиток області. А також допоможе продемонструвати всій Україні переваги співпраці з Європейським Союзом, – переконана Юдіта Берталонівна. 


За матеріалами: Новини сьогодні
08-02-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1900

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]