Головна » 2013 » Листопад » 1 » Західна Україна святкує 95-ту річницю створення ЗУНР

Західна Україна святкує 95-ту річницю створення ЗУНР

Сьогодні, 1 листопада, Львів та вся Західна Україна святкують 95-ту річницю створення ЗУНР. Вшановуючи пам'ять про видатну подію в історії української державності, під супровід патріотичних та стрілецьких пісень відбудеться урочиста хода. Урочистою ходою пройдуть учнівська та студентська молодь та всі охочі жителі міста. Старт колони о 14.00 год від площі біля пам’ятника І. Франкові. Про це нагадали у прес-службі Львівської міської ради.

"1 листопада Львів і вся Західна Україна святкують 95-ту річницю з дня створення Західноукраїнської Народної Республіки. Це дуже важливо, щоб наші діти знали нашу історію, нашу героїчну історію. Тому в школах, а особливо у сім’ях батьки повинні розказувати про ці сторінки, про наші успіхи. Якщо хочемо мати добре майбутнє, повинні дуже добре знати власну історію", - зазначає міський голова Львова Андрій Садовий, передає galinfo.

"1 листопада 1918 року на теренах Західної України постала незалежна держава – Західно-Українська Народна Республіка. Її столиця була у Тернополі, уряд ЗУНРу розміщувався у теперішньому приміщенні школи №4. Ця республіка проіснувала недовго, однак стала яскравою сторінкою героїчної боротьби українського народу за незалежність", - сказав, вітаючи краян зі святом новообраний голова Тернопільскої обласної ради Василь Хомінець, передає Укрінформ.

За його словами, події листопада 1918–го вкотре показали щире прагнення українців жити у вільній демократичній суверенній державі. "Мріяли зунрівці і про возз’єднання із українцями Сходу, Центру, Півдня та Півночі в одну велику міцну та незалежну Україну. Разом з тим, досвід ЗУНРу підтвердив, що здобути і відстояти незалежну національну державу можливо тільки завдяки спільним злагодженим діям", - наголосив Хомінець.

На міському меморіалі пам'яті борців за незалежність відбудеться мітинг-реквієм, в обласному архіві відкрилась документальна виставка, розпочалися кінолекторії про події листопада 1918 року.

Довідка

8 жовтня 1918 pоку українська парламентарна репрезентація скликала у Львові збори всіх українських послів австрійського парламенту, галицького і буковинського сеймів, представників політичних партій, духівництва та студентства Галичини та Буковини. Збори обрали Українську Національну Раду як політичного представника українського народу в Австро-Угорщині, її головою (президентом) став Євген Петрушевич.

Українська Національна Рада постановила взяти долю народу в свої руки. В її рішенні було записано:

всі українські землі під орудою Австрії становлять єдину етнографічну цільність;

тепер вони представляють окрему Українську державу;

всі національні меншини мають вислати до Української Національної Ради своїх делегатів;

Українська Національна Рада ухвалить найближчим часом конституцію нової держави;

Українська Національна Рада вирішує, що на майбутній мирній конференції український народ презентуватимуть його власні представницькі органи, оскільки австрійська влада не має права говорити від імені незалежної України.

Це рішення було проголошено 19 жовтня (за старим стилем, за новим – 1 листопада) 1918 p., і цей день є заснуванням ЗУНР.

Столицею ЗУНР спочатку був Львів, потім Тернопіль, а з січня 1919 року - Станіслав (тепер - Івано-Франківськ).

22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві Директорія УНР проголосила Урочистий Акт Возз'єднання Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки в єдину соборну Українську державу.


За матеріалами: Новини сьогодні
01-11-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11120

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]