Головна » 2016 » Жовтень » 13 » Західні країни знову "вилучають з друзів" Росію - InoPressa

Західні країни знову "вилучають з друзів" Росію - InoPressa

Путін відмовився від поїздки до Парижа на відкриття храму, прозваного "Собор Святого Володимира". Сварці з Францією передувала низка розбіжностей зі США і ЄС, перш за все через Сирію. Температура відносин знову падає, як після анексії Криму, пишуть ЗМІ. Алеппо - лише етап на шляху Путіна: Росія прийшла до Сирії, щоб залишитися. При цьому всі варіанти американського втручання в конфлікт гранично погані.

У вівторок російський президент Путін скасував поїздку в Париж, заплановану на наступний тиждень, повідомляє The Wall Street Journal. "Французький президент Олланд сказав після цього, що він зажадав, щоб його зустріч з Путіним у Парижі була присвячена лише ситуації в Сирії, де, за словами деяких західних офіційних осіб, участь Росії в бомбардуванні міста Алеппо, можливо, рівносильна воєнним злочинам", - пишуть кореспонденти. За словами Олланда, тоді російський лідер вирішив відкласти поїздку.

"Я вважаю, що підтримувати діалог з Росією необхідно, - сказав Олланд на засіданні Ради Європи в Страсбурзі. - Однак цей діалог повинен бути непохитним і чесним, інакше він стає безцільним і здійснюється задля проформи".

За словами прес-секретаря Путіна Пєскова, візит був скасований після того, як з графіка було вилучено урочисте відкриття православного собору і культурного центру в Парижі. Пєсков сказав, що російський лідер перенесе свій візит до Парижа на "комфортний час" для Олланда".

"Президент не опинився в ізоляції, - додав Пєсков. - Дуже напружений міжнародний графік президента якраз свідчить про зворотне".

Газета коментує: "Скасування візиту - ще одна ознака стрімкого погіршення відносин Росії із Заходом через Сирію". Франція виступає з позицій "яструба", заявляючи, що США і Європі слід задуматися про пряме використання військової сили проти режиму Асада. Білий дім неухильно заперечує проти прямої військової інтервенції.

У суботу Росія наклала вето на проект резолюції, внесений Францією в Радбез ООН, який закликає до припинення вогню, нагадують автори.

У понеділок міністр закордонних справ Франції Еро сказав, що російським лідерам, можливо, буде висунуто звинувачення у воєнних злочинах у Міжнародному суді.

Відмова Путіна від поїздки до Парижа "викликала дипломатичну сварку з Францією, якій передувало ще кілька розбіжностей між Москвою і західними державами. Температура взаємин знову падає, як після анексії Росією українського півострова Крим на початку 2014 року", повідомляє Ніколас Винокур у Politico.

Скасування візиту в останній момент "підкреслило нещодавнє погіршення зв'язків Кремля із Заходом через розбіжності після бомбардувань Алеппо, російського вето у відповідь на французьку миротворчу ініціативу в ООН і відмови Путіна від угоди зі США в сфері нерозповсюдження ядерної зброї", йдеться в статті.

Про запланований візит Путіна Олланд сказав: "Я намітив цей візит тільки на випадок, якби він дозволив нам обговорити Сирію і тільки Сирію. Я також поінформував президента Путіна, що, якщо він приїде до Парижа, я не буду супроводжувати його на церемонії, але готовий продовжити діалог про Сирію".

"Собор Святого Володимира", як охрестив новий російський православний храм в Парижі колишній міністр культури Франції Фредерік Міттеран, видно здалеку. Ця значна будова з одним великим і чотирма малими куполами "розташована в самому центрі французької столиці, поруч з мостом Альма, і повністю змінює вигляд на Ейфелеву вежу з набережної Сени", оповідає Міхаела Вігель у німецькій газеті Frankfurter Allgemeine.

Французький експерт з питань Росії професор Сесіль Весьє переконана, що "церква є очевидним свідченням російських домагань на владу у Франції". На її думку, зі своїм престижним собором Росія пов'язує геостратегічні цілі. Тим більше, що земельна ділянка була куплена безпосередньо російською державою, і комплексом, куди входять собор, культурний центр і школа, керує російське посольство.

Потенційних покупців на цю ділянку було кілька, йдеться в статті, але французька преса "скоротила" змагання покупців до дуелі між Росією і Саудівською Аравією. Остання, як повідомлялося, хотіла побудувати мечеть.

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон закликав співвітчизників проводити демонстрації проти Росії у зв'язку з її кампанією бомбардувань у Сирії. "Це стало поштовхом до сварки на дипломатичному рівні", - йдеться в матеріалі The Times.

Росія ризикує зробитися "країною-вигнанницею", заявив Джонсон. На дебатах у Палаті громад у вівторок Джонсон сказав, що не виключає варіанту з підтримкою безполітної зони в Сирії, покликаної запобігти бомбардуванням мирних громадян і гуманітарних конвоїв.

Через кілька хвилин російське посольство в Лондоні звернулося через Twitter до [британського] Міністерства оборони: "Чого ви досягли на даний момент? Послужний список Росії в Сирії - це тисячі звільнених сіл, тисячі тонн гуманітарної допомоги. А який послужний список Британії?"

"Джонсон сповістив Путіна й Асада, що Британія "готова розглядати чесно і практично будь-які заходи, які може бути вжито, щоб повернути Сирії мир і надію". Він сказав, що порадиться щодо можливості підтримки безполітної зони, але додав: "Ми не можемо взяти на себе зобов'язання, що стосуються безполітної зони, якщо тільки ми не готові збивати (російські - Times) літаки і вертольоти".

"Джонсон поклявся зміцнити рішучість ЄС накласти санкції на Росію, а також висловив бажання організувати судові процеси у справах про воєнні злочини", - йдеться в статті.

Всі можливі варіанти американського втручання в сирійський конфлікт в даний момент гранично погані, вважає політичний оглядач німецької Frankfurter Allgemeine Маркус Венер.

Алеппо - це лише етап на шляху Путіна. У п'ятницю російська Держдума одноголосно ратифікувала військову угоду з Сирією. Як заявили в "Єдиній Росії", угода "наблизить Сирію до миру". Згідно з угодою, Росія, яка і так має військово-морську базу в Тартусі і військову базу під Латакією, зможе на необмежений час розміщувати в цій країні солдатів і озброєння. Посил з Москви такий: Росія прийшла, щоб залишитися.

"Згідно з розрахунком росіян, - пише автор, - вони могли б використовувати час передвиборної кампанії і "міжцарів'я" у США для захоплення якомога більшої території. До того моменту весь антиасадівський опір зібрався б під чорними джихадистськими прапорами, і це суттєво ускладнило б військове вторгнення для Клінтон або Трампа".

Як американці все-таки можуть зупинити росіян? Першим варіантом, який обговорюється у Вашингтоні, могли б стати постачання повстанцям переносних зенітно-ракетних комплексів, але "ПЗРК можуть потрапити і до джихадистів, позаяк нині поділ антиасадівських сил і джихадистів-екстремістів вже неможливий, хоча американський держсекретар Керрі легковажно запевняв російську сторону в зворотному", пише Венер. "Альтернативою можуть стати менш мобільні важкі ракетні комплекси, але що вони можуть накоїти, якщо потраплять не в ті руки, показали російські, чи то пак українські сепаратисти, знищивши на сході України малайзійський лайнер MH-17".

Другий варіант - удари американських крилатих ракет по підрозділах сирійської армії. "Але Росія вже застерігала США від таких кроків, оскільки вони можуть вдарити по росіянах, а це буде розцінено в Москві як оголошення війни", - підкреслює автор.

"Третім варіантом могло б стати створення безполітної зони, за яку неодноразово висловлювалися американські політики. Але те, щоб російська сторона погодилася сьогодні на створення такої зони, практично нереально", - констатує Венер.

Москва зробила цілу низку кроків для запобігання американського втручання, серед яких перекидання в Сирію комплексів С-300 і відправка в східну частину Середземного моря російської флотилії, що включає авіаносець "Адмірал Кузнєцов".

"Таким чином, всі можливі варіанти американського втручання в сирійський конфлікт в даний момент гранично погані. Що ж стосується планів Путіна, то вони йдуть далі, Росія знову хоче стати провідною державою на Близькому і Середньому Сході", - пише автор. Кремль серйозно поліпшив відносини з Ізраїлем і прагне налагодити співпрацю з Єгиптом. Все це "частина гри, метою якої є зниження впливу американців і створення багатополярного світу", підсумовує Венер.

Переклад Inopressa.ru


За матеріалами: Новини сьогодні
13-10-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1782

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]