Головна » 2013 » Вересень » 13 » Землетрус на Закарпатті таки можливий!

Землетрус на Закарпатті таки можливий!

Обіцяна сусідами-румунами руйнівна стихія — можлива. Проте коли саме вона буде і якої сили — невідомо. Про це розповіла завідувача сейсмічної станції «Ужгород» Світлана Плішко.

Ужгородські сейсмологи не підтвердили інформацію, розтиражовану румунським геофізиком Рою Ніку про те, що цього тижня його країну, а також Молдову та прикордонні області України (в тому числі і Закарпаття) сколихне землетрус потужністю 8 балів за шкалою Ріхтера.
Проте і не спростували інформацію про неможливість стихії.
«Закарпатська область вся в розломах, тому періодично тут трапляються землетруси, - зазначила вона. –У нас час від часу відбувалися 7-бальні землетруси і досить часто – переважно завдяки румунській Вранчі, яка знаходиться не так далеко».
Так, за словами С. Плішко, в понеділок, 9 вересня, область «трясло» - зафіксували два землетруси у Румунії, на глибині 2 та 4 кілометри потужність 4,8 балів за шкалою Ріхтера (за 12-ти бальною системою – 7 балів). І це відчула Тячівщина та Рахівщина.
«В Закарпатті землетрус буває раз на 25 років, а ось у Вранчі відчутно земля здригається періодичністю раз на 32 роки, - зазначила вона. - До речі, саме зараз цей період спливає. Вже в 2010-ому році ми чекали землетрус. Тоді не було, тому він може виникнути будь-коли…».
Проте вірити румунські фахівцям ужгородські сейсмологи не радять. «Нема приладів, які б визначали коли саме буде поштовх, - зазначила вона. - Ми живемо в сейсмічній зоні і нам слід звикнути до таких речей. Проте, гадаю, хвилюватися не слід. Якщо правильно будувати житло та не порушувати сейсмічних норм – наслідки «закарпатських» поштовхів можуть бути мінімальними».

За матеріалами: Новини сьогодні
13-09-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11281

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]