Головна » 2016 » Червень » 10 » ЗМІ - Конституційний суд готується скасувати люстрацію

ЗМІ - Конституційний суд готується скасувати люстрацію

  Конституційний суд має намір скасувати люстрацію посадовців, які працювали на керівних посадах за часів екс-президента Віктора Януковича.

Про це "Українській правді" повідомили депутати Леонід Ємець та Єгор Соболєв, відповідний проект рішення видання також має у своєму розпорядженні.

"Є інсайдерська інформація, що там було запропоновано прийняти низку рішень про скасування люстрації. Все до того йшло", - сказав Ємець.

"За даними, що мені передали кілька порядних людей у КС, вони скасують основні положення закону про очищення влади, дозволять найближчому оточенню Януковича знову займати посади в уряді, Адміністрації Президента, повернутися сотням прокурорів, керівників податкової міліції часів Януковича, які були змушені піти з цих посад в наслідок дії закону про очищення влади", - сказав Соболєв.

Він наголосив, що в порушення закону про КС, суд розглядав цю справу рік замість передбачених 3 місяців.

Нардеп нагадав, що саме нинішній склад КС раніше приймав рішення "надання Януковичу диктаторських повноважень", а тепер у зв'язку з цим заведено справу.

"Ми просили Порошенка і генпрокурорів розслідувати справу про повноваження Януковича, судді дали покази, що їх примусили. То їм можна було сміливо оголошувати підозру, приймати санкції про арешт, але цього не робилося", - сказав він.

"А вчора набирає людина і каже, що у п'ятницю їх змушують прийняти рішення про скасування основних статей закону. Я розумію, що це плата "Опоблоку" за їхнє голосування минулого тижня за запропоновані Порошенком зміни до Конституції щодо суддів і прокуратури з адвокатами", - зазначив Соболєв.

Він також закликав людей приходити під КС, щоб висловити своє невдоволення цим рішенням.

Соболєв додав, що домагалися скасування цього рішення команда Сергія Льовочкіна, Юрія Бойка та Андрія Деркача.

Інформацію про те, що КС може визнати неконституційними основні статті закону про очищення влади, підтверджує проект резолютивної частини рішення, яке має видання.

Нагадаємо, 16 жовтня 2014 року набув чинності закон "Про очищення влади" (люстрацію). Закон визначає очищення влади (люстрацію) – як встановлену ним (законом) або рішенням суду заборону окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) (окрім виборних посад) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Закон, зокрема, застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року вищу керівну посаду (посади) у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, і до тих державних посадовців, які обіймали посаду (посади) у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року і не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням.

Ці люди не зможуть працювати в органах державної влади протягом найближчих 10 років.

Додамо, що перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець раніше припускав, що Конституційний суд може скасувати закон про люстрацію ще 22 березня.


За матеріалами: Новини сьогодні
10-06-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1889

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]