Головна » 2024 » Січень » 19 » Бізнесмени та політичні лідери - як і що про економіку говорили у Давосі

Бізнесмени та політичні лідери - як і що про економіку говорили у Давосі

Сьогодні, 19 січня, у швейцарському Давосі завершується робота найбільшого світового дискусійного майданчика у сфері політики, економіки та фінансів – Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ). The Page підготувало огляд найважливішого та цікавого з того, що там говорили про економіку.

Що представники України говорили у Давосі про економіку

Уряд працює над запуском Ukraine Development Fund та іншими інструментами залучення інвестицій в країну, сказала міністерка економіки Юлія Свириденко.

«Один із найважливіших уроків минулого року полягає в тому, що війна не є ембарго на інвестиції. У 2023 році загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну зріс, і ми плануємо збільшити їх обсяг цього і наступного року, щоб вийти на довоєнні показники», – наголосила вона.

Крім того, у 2024 році Україна продовжує покращувати інвестиційний клімат, щоб якнайбільше інвесторів заходили на ринок.

«Нафтогаз» прагне укласти нові угоди з іноземними трейдерами, щоб збільшити обсяги природного газу, що зберігається у підземних сховищах в Україні, повідомив генеральний директор компанії Олексій Чернишов. Він веде переговори з німецькими енергетичними компаніями, включаючи RWE та Uniper, та планує відвідати Німеччину в березні, щоб представити свої пропозиції потенційним клієнтам.

Про що говорили світові лідери у Давосі-2024

Папа Франциск закликав політичних, економічних і ділових лідерів не обмежуватися прибутком і спробувати зцілити «мор, що дедалі більше роздирається» моральними та етичними рішеннями. Він також закликав їх боротися з «несправедливістю, що лежить в основі конфліктів», насамперед із голодом та експлуатацією природних ресурсів на благо небагатьох.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав реформувати міжнародні інститути, щоб вони могли вирішувати завдання сучасного світу та ті, що можуть з'явитися у майбутньому. Він додав, що ООН цього року приділятиме підвищену увагу процесам реформування. Зокрема, у вересні організація проведе Саміт майбутнього, присвячений актуальним проблемам сьогодення. Там розглянуть необхідні реформи міжнародної фінансової архітектури.

Зростання світової економіки у 2023 році виявилося трохи сильнішим, ніж очікувалося, і це матиме позитивні наслідки у 2024 році, заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва.

Загалом за два роки Європа зуміла взяти в свої руки «енергетичну долю» і відчутно скоротити залежність від російських енергоносіїв, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. «Минулого року лише одна двадцята частина енергії, спожитої в Європейському Союзі, походила з росії», — повідомила вона.

Про які актуальні ризики говорили банкіри в Давосі

Керівники низки найбільших банків та фінансових компаній на закритій зустрічі висловили стурбованість щодо конкурентних ризиків з боку фінтех-компаній та приватних кредиторів, а також поскаржилися на обтяжливі правила. Вони також обговорили складну глобальну економічну картину, пов'язану зі зміною політики відсоткових ставок та зростанням боргу.

Голова UBS Колм Келлехер заявив, що регулюючі органи повинні зосередитися на так званих тіньових кредиторах, які не підкоряються тим самим правилам, що й банки, і з великою ймовірністю спричинять наступну кризу.

Тренд на деглобалізацію та фрагментацію світової економіки збережеться у 2024 році, зазначив президент та гендиректор фінансової компанії State Street Рональд О'Хенлі. «Китай так і не став лідером світової економіки у 2023 році, як прогнозували багато економістів на початку минулого року. І складно сказати, що на китайську економіку чекає найкраща картина за підсумками цього року», – додав він. Провідні західні економіки стикатимуться з демографічними проблемами через старіння населення США та ЄС.

Важливим ризиком, якому багато уваги приділили в рамках сесії, стали вибори по всьому світу. «Цього року ми поставимо рекорд. Вперше в історії по всьому світу одночасно відбудеться так багато виборів. Близько 60% ВВП всього світу стикнуться з президентськими та іншими виборами», – сказала президентка Нью-Йоркської фондової біржі Лінн Мартін.

На її думку, такі події можуть ускладнити комунікацію та ухвалення рішень у рамках ОПЕК+, ЄС, БРІКС та інших спілок, що підвищить глобальний рівень невизначеності.

Давос-2024 назвав головні глобальні ризики: лідирує дезінформація

Учасники зустрічі бачили ризики і у зловживанні технологією штучного інтелекту. «Незважаючи на те, що я дивлюся на можливості ШІ з великим ентузіазмом, найлегший шлях використання цієї технології – використовувати її в руйнівних цілях. І можливо, що цього року ми побачимо використання Ші для таких цілей: у сфері кібербезпеки, політичного хакінгу», – сказав Грег Йенсен із Bridgewater.

«Розвиток штучного інтелекту призведе до зростання волатильності на фінансових ринках. Зростатиме кількість зломів, в інтернеті поширюватиметься величезна кількість дезінформації в абсолютно різних сферах», – попередила Мартін.

Про що говорили представники бізнесу у кулуарах ВЕФ-2024

Американська освітня платформа Coursera у 2023 році зафіксувала, що на курси штучного інтелекту в середньому кожну хвилину додавався новий користувач, заявив її генеральний директор Джефф Маггіонкальда. Люди підвищують кваліфікацію, щоб користуватися бумом генеративного штучного інтелекту. Тому Coursera планує пропонувати курси з Ші разом з компаніями, які є лідерами в гонці штучного інтелекту, включаючи OpenAI та DeepMind (Google).

Індія розраховує на $100 млрд щорічних прямих іноземних інвестицій у найближчі кілька років. «Ми бачимо стабільні темпи зростання на рівні 6-8% протягом наступного десятиліття, і це ґрунтується на дуже чітко продуманій стратегії», – сказав міністр інформаційних технологій Ашвіні Вайшнау.

Два провідні європейські інвестори в галузі енергетичного переходу планують залучити 500 млн євро до фонду сировини для акумуляторів, прагнучи заповнити «значні прогалини» у ланцюжку поставок регіону. Компанії InnoEnergy та Demeter Investment Managers заявили, що Фонд стратегічних акумуляторних матеріалів EBA зосередить свої зусилля на найважливіших мінералах, включаючи літій, нікель, кобальт, марганець та графіт.

Міжнародне енергетичне агентство очікує, що нафтові ринки будуть перебувати в «комфортному та збалансованому становищі» у 2024 році, незважаючи на напруженість на Близькому Сході на тлі зростаючої пропозиції та уповільнення зростання попиту, заявив його виконавчий директор Фатіх Біроль.

Сербія хоче провести нові переговори з англо-австралійською гірничодобувною компанією Rio Tinto щодо свого літієвого проєкту, сказав президент країни Олександр Вучич. Белград у січні 2022 року відкликав ліцензії на літієвий проєкт Jadar вартістю $2,4 млрд у Західній Сербії після масових екологічних протестів. У разі реалізації проєкт може забезпечити 90% поточних потреб Європи у літії та допомогти Rio Tinto стати провідним виробником літію у світі.

Які перспективи очікують глобальну економіку у 2024 році: фінанси, енергетика, інфраструктура, оборонка

Компанія Volvo Cars, як і раніше, впевнена у «величезному зростанні» ринку електромобілів, заявив генеральний директор Джим Роуен, спростовуючи похмурі прогнози конкурентів.

Норвезька Telenor сподівається побачити консолідацію в європейському телекомунікаційному секторі, хоча сама компанія зараз не має конкретних планів, заявив її генеральний директор Сігве Брекке. Він зазначив, що в Європі зростає відчуття, що телекомунікаційний ринок континенту надто фрагментований. «Зараз ми бачимо деякі спроби консолідації в Іспанії, Великій Британії та Італії», — сказав він, додавши, що Telenor чекає, що скажуть регулюючі органи з приводу цих спроб.

Генеральний директор Maersk Вінсент Клерк заявив, що порушення світового судноплавства, викликане нападами хуситів на судна в Червоному морі, ймовірно, триватиме щонайменше кілька місяців. Maersk та інші великі судноплавні компанії дали вказівку сотням комерційних суден триматися подалі від Червоного моря, відправивши їх довшим маршрутом навколо Африки.


За матеріалами: Новини сьогодні
19-01-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1579

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]