Головна » 2012 » Травень » 17 » Насолода їжею під музику

Насолода їжею під музику



Музика покращує смак їжі

Британський психолог стверджує, що насолода їжею - процес тонкий і складний, ніж  вважається. Вчений у співпраці з кращими кухарями Європи виявив, що особлива фонова музика за обідом може значно поліпшити смак їжі.

Професор психології Чарльз Спенс, співробітник Оксфордського університету запевняє, що в процесі оцінки смаку їжі на мозок людини впливають не тільки її смак і запах, але також і сприйняття візуальної, слухової і тактильної інформації. Якщо з візуальною інформацією все зрозуміло - красиво приготована і подана їжа покращує апетит і стимулює виділення шлункового соку, то твердження щодо слухових і тактильних факторів виглядають досить сміливими.

Чарльз Спенс проводив експерименти, в яких йому допомагали кращі шеф-кухарі Європи - його земляк британець Хестон Блюменталь і один з кращих кухарів Іспанії Ферран Адріа.


У деяких випадках значного поліпшення сприйняття смакових якостей їжі сприяла музика - так, потужні симфонії Бетховена, насичені низькими звуками, помітно покращували смак шоколаду та кави, а солодкий десерт і цитрусові здавалися смачнішими під більш легку музику Моцарта чи фортепіанні концерти Чайковського.


Але найбільшого успіху професор Спенс досяг, коли група учасників його експерименту вкушала свіжих устриць в лондонському ресторані Хестона Блюменталя "Жирна качка". Спочатку добровольці їли устриць у звичайній обстановці (неголосні розмови за сусіднім столиком, ледь чутний дзвін столових приладів і келихів), а в іншому досліді тим же учасникам такі ж устриці були подані "в комплекті" з навушниками, в яких звучав шум морського прибою.


Вчений стверджує, що в другому випадку устриці здавалися такими вишуканими, що деякі випробовувані розплакалися від щастя прямо за столиком.



За матеріалами: Новини сьогодні
17-05-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12419

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]