Головна » 2013 » Січень » 16 » Чому не можна викидати батарейки і як їх утилізувати?

Чому не можна викидати батарейки і як їх утилізувати?

Кожен з нас хоча б один раз у житті чув про те, що батарейки краще не викидати у відро для сміття. Але далеко не кожен знає причину, по якій потрібно так чинити. Невже виробники хочуть наживатися на своїх клієнтах, і використовувати вже непридатний товар по другому разу? Або, може бути, сміттярам не вигідно переробляти метал, з якого виготовлені звичайні батарейки?

Ні, звичайно, все не так. Все набагато простіше, і відповідь одна - екологія! Все частіше ми чуємо про різні фонди з порятунку природи, бачимо по телевізору передачі про вимираючих тварин, інтернет так і рясніє посиланнями на благодійні співтовариства. Зверніть увагу, тепер кожен з нас, не роблячи особливих зусиль, може допомогти нашій рідній планеті Земля стати здоровіше і чистіше. Саме для цього і варто підготувати для батарейок окреме місце подалі від сміттєвого відра.

Про які батарейках йдеться?

В першу чергу, маються на увазі акумулятори. Саме вони містять найбільше шкідливих речовин. Але в список «батарейок» входять також звичайні «пальчикові», «мізинчикові», середні та великі батарейки, якими ми дуже часто користуємося в побуті, наприклад, для пульта від телевізора або дитячих іграшок. Також в небезпечний список можна віднести і маленькі плоскі батарейки, схожі за формою на монети, і використовувані для невеликих пристроїв, таких як, наприклад, калькулятор.

Чому вони так шкідливі для екології?

Ртуть, літій, цинк, кадмій, свинець, марганець та інші метали - ось невеликий перелік матеріалів, з яких виготовляють батарейки. Вони завдають невичерпної шкоди природі та людині у вигляді захворювань, або, наприклад, отруєної води. Коли батарейки відвозять на полігони твердих побутових відходів, всі їх згубні складові потрапляють у ґрунт і заражають землю отрутами на багато квадратних кілометри навколо.

 Потім, слідуючи елементарному еколанцюжку, шкідливі хімічні елементи потрапляють у повітря, в їжу до тварин, і потім розносяться на куди більш широкі території. Люди п'ють, їдять, вдихають їх і потім втрачають зір, слух, імунітет, відчувають себе погано.

Свинець, наприклад, надовго затримується в організмі і шкодить ниркам і мозку. Кадмій, ще один складовий елемент батарейки, негативно впливає на кістки і щитовидну залозу, викликає захворювання канцерогенез.

Виходить, за своєї ж прямої або непрямої вини, ми винні у своїх хворобах. Плюс, ці отруйні забруднювачі часто переносяться від матері до дитини під час вагітності, тому в таких випадках метали небезпечні подвійно.

Куди можна віднести батарейки?

Існують справжні пункти прийому використаних батарейок. В Україні вони вже з'явилися в таких містах:

  1. Київ;
  2. Дніпропетровськ;
  3. Одеса;
  4. Донецьк;
  5. Харків;
  6. Севастополь;
  7. Львів;
  8. Луганськ;
  9. Запоріжжя;
  10. Полтава.

Наприклад, компанія активістів «І-МЕНІ» буде готова навіть вивезти ваші використані батарейки самостійно. Їхні телефони: +38 (067) 4097931, +38 (099) 6021246.

Також, в Києві батарейки можна здати за такими адресами: вул. Академіка Кримського, 27, тел. 422-89-14
пр. Московський, 8, тел. 468-18-32, Вишгород, тел. 585-88-01

До всього іншого, там у вас з радістю приймуть непотрібні градусники, лампочки і комп'ютерну техніку. Мало того, ще й заплатять за це.

Не полінуйтеся зберігати використані акумулятори та батарейки, а потім відвозити або передавати їх в пункти прийому. Пам'ятайте, що здоров'я планети - це справа рук кожного, кожного з нас. Давайте разом робити маленькі заходи для виконання великих планів!


За матеріалами: Новини сьогодні
16-01-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 13326

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]